Počas dnešného dňa k nám dorazí druhá vlna sneženia, napadnúť môže ďalších 30 centimetrov


Foto: Počas dnešného dňa k nám dorazí druhá vlna sneženia, napadnúť môže ďalších 30 centimetrov Foto: ilustračná

V uplynulých dňoch zasiahlo Žilinský kraj výdatné sneženie, ktoré sa podpísalo pod vyhlásenie mimoriadnej situácie v niektorých obciach. Pri odstraňovaní prekážok a sprejazdnení ciest museli asistovať aj hasiči. Najviac postihnutá je oblasť Oravy a časť Kysúc. Horské priechody boli na istý čas uzavreté pre nákladnú dopravu, osobné autá mohli prechádzať len so snehovými reťazami.

Počas nasledujúcich hodín sa očakáva návrat sneženia. Podľa portálu iMeteo.sk má v priebehu zajtrajška začať postupovať nad naše územie studený front, za ktorým sa zopakuje situácia z posledných dní. Sever Slovenska sa tak dostane do vlhkého a arktického prúdenia, ktoré bude prinášať ďalšie trvalé sneženie.

„Celé územie tak počas dnešného večera a noci musí počítať so snežením pri teplotách od -2 do -8 °C, na severe však môže byť aj teplejšie,“ uvádza iMeteo.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav už vydal ďalšie výstrahy pred snežením, snehovými jazykmi a závejmi ale aj pred tvorbou poľadovice. 

Sneženie - 1. stupeň


Trvanie javu: od 4.1.2019 18:00 do 5.1.2019 18:00 

V Žilinskom kraji sa očakáva výskyt sneženia, pri ktorom OJEDINELE spadne 20 - 30 cm nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. 

Poľadovica - 1. stupeň

Trvanie javu: od 5.1.2019 18:00 do 6.1.2019 09:00 

V Žilinskom kraji sa OJEDINELE očakáva tvorba poľadovice. Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. 

Snehové jazyky a záveje - 1. stupeň

Trvanie javu: od 5.1.2019 06:00 do 6.1.2019 18:00 

V Žilinskom kraji sa MIESTAMI očakáva tvorba snehových jazykov alebo závejov. Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: imeteo.sk, SHMÚ