Taliansky staviteľ tunela Višňové má prepúšťať ľudí, výstavba sa môže omeškať o 3 roky


Foto: Taliansky staviteľ tunela Višňové má prepúšťať ľudí, výstavba sa môže omeškať o 3 roky Foto: FB - Milín Kaňuščák

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedli poslanci strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Ján Marosz a Anna Verešová, ktorí pochádzajú zo žilinského regiónu. Do našej redakcie sme včera dostali anonymný e-mail, v ktorom nás jeden zo zamestnancov upozorňoval na údajné prepúšťanie viac ako 100 osôb talianskou stavebnou spoločnosťou Salini Impregilo.

Podľa informácií v podnete majú byť zmluvy zamestnancom ukončované dohodou, s prepúšťaním nesúhlasia ani stavbyvedúci. Tunel Višňové pritom oproti pôvodnému plánu mešká, tento rok sa podarilo preraziť tunelové rúry.

Prepúšťanie nebolo nikde hlásené ani plánované, ľuďom sa dávajú ukončenia dohodou. Dôvodom má byť nedostatok peňazí na združení, pričom iniciátorom prepúšťania je firma Salini Impregilo. Nesúhlasí s ním ani stavbyvedúci, ani zodpovední slovenskí technici. Práce po tomto prepúšťaní budú stagnovať,“ dodal jeden z pracovníkov na výstavbe tunelu Višňové.

Partner talianskej spoločnosti v konzorciu potvrdil, že dostal návrh na prepúšťanie

Informácie o prepúšťaní potvrdila na tlačovej konferencii aj dvojica poslancov, podľa slov Marosza malo byť zatiaľ prepustených približne 70 ľudí. Talianska spoločnosť stavia tunel vo väčšinovom konzorciu (75% podiel) s firmou DÚHA, a.s. (25%). Slovenská spoločnosť vo vyjadrení hovorí o požiadavke talianskeho manažmentu, k rozhodnutiu však zatiaľ vraj nemalo dôjsť.

Spoločnosť DÚHA, a.s. bola o tejto skutočnosti informovaná prostredníctvom svojich zástupcov, ktorí dostali takúto požiadavku od talianskeho manažmentu spoločnosti Salini Impregilo. Doposiaľ nedošlo k žiadnemu rozhodnutiu a ani k rokovaniu Združenia o uvedenej skutočnosti. DÚHA iniciovala prostredníctvom svojich zástupcov v Združení rokovanie orgánov Združenia, ktorého cieľom bolo zdôvodniť a prerokovať tieto požiadavky. V prípade, že budú tieto návrhy schválené a v súlade s pravidlami Združenia, DÚHA ako člen Združenia vykoná všetky postupy v súlade so zákonom,“ informovala za spoločnosť DÚHA, a.s. Simona Dodrvová z mediálnej agentúry MEDIA CENTRAL.

Poslanec má iné informácie, uvádza, že už prepustili desiatky ľudí: „V tuneli sa začalo s prepúšťaním robotníkov. Podľa našich informácií vyhodili už viac ako 70 ľudí, ďalším aj v týchto chvíľach rozväzujú zmluvy a postupne má prísť o prácu viac ako 160 ľudí. Hrozí, že práce na výstavbe sa buď výrazne utlmia, alebo zastavia. AK by zhotoviteľ zo stavby odišiel, dokončenie stavby by sa posunulo o viac ako tri roky,“ dodal Marosz.  


Ľudia zostanú bez práce pred Vianocami

Odhadol, že Višňové sa nedokončí skôr ako v roku 2024. „Popod Strečno prejde denne približne 30-tisíc áut. Zatiaľčo stoja vodiči v zápchach na tomto najdôležitejšom cestnom ťahu, minister venuje energiu menej dôležitým projektom. Ľudia sa pýtajú aj predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej kedy sa vyrieši situácia a kedy bude tunel hotový. Stojíme tu aj ako poslanci Žilinského samosprávneho kraja, pretože nám záleží na tom, aby tento problematický úsek bol dokončený čím skôr,“ doplnila ho poslanecká kolegyňa Anna Verešová.

Poslanci považujú za zarážajúce aj to, že minister nevie, kedy sa dokončí takto významná stavba a o problémoch neinformoval. Pripomenuli, že prepúšťanie zastaví stavbu a má dopad na rodiny. Krátko pred Vianocami skončia bez práce ľudia, ktorí v tuneli pracovali a zostanú tak pred sviatkami bez peňazí. 

Podľa našich informácií môže prebrať výstavbu iná slovenská stavebná spoločnosť. 

Záznam z tlačovej konferencie




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu