Do Žiliny prišlo viac ako 300 dobrovoľníkov: Navštívili bezdomovcov a pomáhali v charite


Foto: Do Žiliny prišlo viac ako 300 dobrovoľníkov: Navštívili bezdomovcov a pomáhali v charite
Galéria: 13 fotiek
Foto: Godzone tour

V rámci 10. ročníka Godzone tour navštívili Žilinu dobrovoľníci z celého Slovenska. Od skorých ranných hodín pomáhali miestnej charite s predajom časopisu Nota Bene, na školách realizovali výchovné koncerty a ľudí pozývali na celovečerný program na zimnom štadióne.

Projekt Godzone zastrešuje Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže a turné je organizované ako jedno z hlavných podujatí špeciálneho Týždňa Cirkvi pre mládež. Cieľom Godzone tour je priniesť evanjelium moderným spôsobom, ktorý zaujme nielen mladých ľudí, ale aj rodiny či starších ľudí a privedie ich bližšie k viere.

Povzbudili študentov svojim životným príbehom

„Godzone tour nie je iba večerná show plná moderných efektov, ale začína sa už ráno, keď sa jednotlivé tímy stretnú a idú pomáhať na rôzne miesta,“ vysvetľuje Dávid Slavkovský, výkonný riaditeľ Projektu Godzone.

Dobrovoľníci z Projektu Godzone navštívili počas dňa 14 stredných a základných škôl, na ktorých zorganizovali výchovné koncerty, prostredníctvom ktorých mladých ľudí povzbudili a inšpirovali. So študentmi zdieľali svoje svedectvá a pozývali ich na večerný program.

Triedili šatstvo

,,Dobrovoľníkom sme dali úlohy, ktoré bežne vykonávajú aj naši klienti, teda predaj pouličného časopisu Nota Bene alebo Cesta. Takisto sa podieľali na upratovaní priestorov zariadenia a pri ukladaní vecí, ktoré nám ľudia priniesli do šatníka,“ predstavil Mgr. Rastislav Kolman, vedúci domu charity sv. Vincenta.

Niektorí dobrovoľníci si túto činnosť vyskúšali po prvý krát, iní si ju pripomenuli z minulého roka. ,,Dnes som na ulici predávala časopisy. Oslovovala som okoloidúcich a väčšina reagovala tak, že s nami nechcela mať nič spoločné, niekoľko mladých sa nám smialo do tváre. Avšak našli sa aj takí ľudia, ktorí sa pristavili a len tak nám dali peniaze, aby sme niekomu spravili radosť a lepší deň,“ hovorí o svojej skúsenosti dobrovoľníčka Eva.

,,Keď vidím tú lásku, s ktorou chodia pracovníci charity za ľuďmi bez domova, a viem, že to robia každodenne, tak to nechápem. Viem pomôcť jednorázovo, ale neviem si to predstaviť robiť 8 hodín denne a obetovať sa pre tých ľudí. To je niečo, čo skutočne obdivujem,“ hovorí o svojom zážitku Alexandra Gaherová, koordinátorka dobročinnej aktivity na Godzone tour.


Praktickú pomoc privítali

,,Pomoc dobrovoľníkov vnímam pozitívne. Som rád, že ich záujem nezostáva len pri sociálnych sieťach, pretože to tak niekedy býva, ale že je praktická. Aj toto je pole pôsobnosti v Cirkvi, kde mladí ľudia môžu naživo vidieť problémy ľudí, možno tak lepšie pochopia svojich spolužiakov, ktorých rodiny sa nachádzajú v ťažkých životných situáciách,“ povedal Mgr. Rastislav Kolman z charity.

„Dobrovoľníci boli veľmi šikovní, videl som, že ich to baví. Samozrejme, brali to aj s takou pokorou a opatrnosťou, pretože vlastne nevedeli ako na nich budú ľudia reagovať,“ zhodnotil Kolman.

Ďalší tím mladých ľudí ponúkal okoloidúcim na námestí teplý čaj a kávu. Aj takýmto spôsobom chcú organizátori Godzone tour ponúknuť ľuďom svoj čas, počúvať ich životné príbehy a priniesť im radosť a nádej.

Dobročinnou aktivitou Godzone tour v Žiline nekončí. Vyvrcholením programu bude celovečerný program, ktorý začne o 18-tej hodine na zimnom štadióne. Aj tento rok prinesie originálne hudobno-tanečné prvky, divadelné scény, kvalitnú videoproduckciu, spolu s modlitbou chvál a svedectvami.

Vystúpia českí umelci aj víťazi celoeurópskej bubeníckej súťaže

Aj tento rok sú súčasťou hudobného tímu talentovaní hudobníci, herci a tanečníci. Súčasťou hviezdneho obsadenia je Marta Stanovčáková, profesionálna violončelistka, pôsobiaca v orchestri Štátnej opery v Banskej Bystrici.

„V programe vystúpi aj Samuel Kmotorka, hudobník, ktorý pracoval s BBC produkciou a vedie slovenský bubenícky ansámbel, ktorý vyhral celoeurópsku súťaž v Litve, ale aj Petr Špaček, český violončelista, ktorý hrá v zoskupení v Prague Cello Quartet a má na konte radu domácich aj zahraničných ocenení,“ uviedol pre médiá Lukáš Valach z organizačného tímu.

Nebudú chýbať ani známe gospelové skupiny PiarMusic, ESPÉ a Lámačské chvály, ktoré budú na pódiu spojené s ďalšími hudobníkmi z iných kapiel. Godzone tour bude počas týždňa pokračovať a navštívi Banskú Bystricu a Bratislavu.

Projekt Godzone je evanjelizačný projekt zastrešený Združením kresťanských spoločenstiev mládeže a jeho predsedom Jánom Bucom, kňazom Katolíckej cirkvi pracujúcim s mládežou, ďalej tajomníkom Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska Ondrejom Chrvalom a provinciálom rehole piaristov Jurajom Ďurnekom SchP.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Godzone tour