Stánky na Vianočné trhy v Žiline už stavajú, mesto vysúťažilo časť ich organizácie za 41-tisíc eur


Foto: Stánky na Vianočné trhy v Žiline už stavajú, mesto vysúťažilo časť ich organizácie za 41-tisíc eur

V júli sme informovali o tom, že mestu Žilina skončila päťročná zmluva so spoločnosťou Er-ka kreo, s.r.o., na základe ktorej poskytovala firma materiálne, technické a organizačné zabezpečenie vianočných trhov v Žiline. Výmenou za tieto služby získala spoločnosť päť predajných stánkov na oboch námestiach, podľa zmluvy každoročne postavila a prevádzkovala klzisko.

Mesto Žilina zmluvu nepredĺžilo, pretože podľa slov hovorkyne Barbory Zigovej to neumožňoval zákon. V materiáli návrhu zmluvy, ktorý schvaľovali poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline, bola celková hodnota výmeny vyčíslená na 38 180 eur. Súčasťou tejto kalkulácie však boli aj náklady na obstaranie vo výške 120 165 eur, rozložené na päťročné obdobie trvania zmluvy. Očistené náklady na prevádzku boli v predpokladanej hodnote 13 330 eur.

Časť návrhu na uzatvorenie zmluvy o spolupráci z roku 2013. Zdroj: Mesto Žilina

Po nepredĺžení zmluvy vyhlásilo mesto Žilina verejné obstarávanie na organizáciu a materiálno-technické zabezpečenie trhov v Žiline, predpokladalo, že na tento účel minie 33 500 eur. Náklady na prevádzku mohli zo sumy 13 330 eur počas šiestich rokov o niečo narásť, veľká časť celkovej sumy by však stále bola za “prenájom” stánkov.

Ak by mesto počas skončenej zmluvy oddelilo materiálno-technické zabezpečenie, teda každoročné dodanie mobiliáru, a realizovalo si ho vo vlastnej réžii nákupom, dnes by ním podľa prepočtu v návrhu zmluvy disponovalo a mohlo ho bezplatne využívať.


Mobiliár v identickom odtieni dodá firma bývalého spoločníka pôvodnej firmy

Namiesto toho si bude prenajímať mobiliár aj tento rok, do prvej súťaže s predpokladanou hodnotou sa neprihlásil žiaden záujemca. Odtieň farby stánkov bol nadefinovaný ako TEAK, teda identický s tým, ktorý dodávala firma z ukončenej spolupráce. Mesto muselo súťaž opakovať a rozdeliť na časti, predpokladanú hodnotu stanovilo na 50 820 eur bez DPH. Nakoniec sa podarilo vysúťažiť dve z troch častí, pričom v oboch vyhral jediný uchádzač.

O zabezpečenie materiálneho vybavenia vianočných trhov v Žilne a zabezpečenie klziska s príslušenstvom a jeho správu sa postará spoločnosť LoudVoice, s.r.o., mesto zaplatí sumu 37 400 eur bez DPH. Tretiu časť zákazky na zabezpečenie upratovacích služieb sa nepodarilo vysúťažiť, neprejavil o ňu záujem žiadny uchádzač.

Vzhľadom na obmedzujúcu podmienku farebného odtieňa mobiliáru TEAK je pozoruhodný fakt, že meno spoločníka víťaznej firmy ešte v roku 2015 figurovalo v spoločnosti Er-ka kreo, s.r.o. Teda tej, ktorá pôvodné mobiliár tejto farby dodávala v rámci päťročnej zmluvy. Do roku 2013 pôsobil konateľ a spoločník LoudVoice s.r.o. aj ako spoločník vo firme Er-ka kreo, s.r.o. 

S ohľadom na nepredĺženie zmluvy mohlo mesto Žilina ponúknuť do aukcie viac stánkov, čo aj využilo. Na ich prenájme tento rok zarobí rekordných 184 816 eur. Z tejto sumy však mesto, na rozdiel od predchádzajúcich piatich ročníkov, zaplatí viac ako 41-tisíc eur spoločnosti LoudVoice, s.r.o. Ďalšie peniaze bude pravdepodobne stáť zaistenie upratovania.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu