Dvestoročná Lipa malolistá pri Novej Bystrici skončila v ankete Strom roka druhá


Foto: Dvestoročná Lipa malolistá pri Novej Bystrici skončila v ankete Strom roka druhá Foto: Nadácia Ekopolis

V sobotu 20. októbra 2018 sme si pripomenuli Stredoeurópsky deň stromov. Cieľom dňa je pripomenutie dôležitosti a významu stromov pre život, na Slovensku sa snaží vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie aj anketa Strom Roka. Pravidelne ju realizuje Nadácia Ekopolis, dva roky dozadu vyhral platan v Budatínskom parku v Žiline.

V 16. ročníku ankety vybrala odborná porota 12 stromov do finále, ktoré odštartovalo na festivale Pohoda a trvalo do konca septembra. Titul Strom roka 2018 získala lipa veľkolistá z Kopčian v okrese Skalica.

Víťazný strom získava aj finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur, zároveň postupuje do celoeurópskeho finále – ankety Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. 

Na druhom mieste skončila Lipa malolistá z bývalej obce Riečnica pri Novej Bystrici: „Strom sa nachádza v zátopovej oblasti bývalej obce Riečnica, pri ceste spájajúcej viacero kysuckých osád. Lipa bola pamätným miestom a bodom stretávania väčšiny obyvateľstva, ktoré tu žilo. Medzi dvoma kmeňmi lipy bola umiestnená socha..“ uvádza Ekopolis k Lipe z Kysúc. 

Poradie ankety Strom roka 2018. Zdroj: Ekopolis



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu