Žilinčania, hypotéka pre mladých alebo prenájom?


Foto: Žilinčania, hypotéka pre mladých alebo prenájom? Foto: Financer.com

Je úplne prirodzené, že sa mladí ľudia chcú postupom času osamostatniť a bývať vo vlastnom. Mladé páry do 35 rokov však málokedy majú finančnú hotovosť postačujúcu na kúpu vlastného bývania. A tak prichádza na rad otázka. Hypotéka pre mladých, alebo prenájom? Čo sa oplatí viac?

Hypotéka pre mladých prinesie úsporu 2000 € za 5 rokov

Štátny príspevok je minulosťou, podmienky hypotéky pre mladých sa zmenili na daňový bonus v podobe ročnej úspory 400 €. Mesačné splátky a hypotekárne úrokové sadzby sú na historických minimách.

Je hypotéka pre mladých a jej súčasné podmienky výhodnejšia ako prenájom? Dnes ešte platí, že výška mesačnej splátky hypotéky za štartovací byt je stále nižšia ako bežný nájom za porovnateľný byt. Navyše, splácate byt, ktorý bude po splatení váš a ostane aj vašim deťom, či vnúčatám.

Prenájom so sebou nesie riziko výpovede, či častejšie sťahovanie. Nemusíte pri ňom ale mať toľko starostí, ako v situácii, že byt je priamo váš. Po uplynutí určitých rokov však nemáte nič vo vlastných rukách.

Ak máte dostatočný príjem, zvoľte hypotéku pre mladých

Ponúkaný daňový bonus môžu využiť mladí ľudia od 18 do 35 rokov. Čím dlhšie budete tento krok odkladať, tým bude finančne náročnejší z dôvodu maximálnej splatnosti úveru, ktorá je zvyčajne 30 rokov.

Pri kúpe vlastného bývania je pre mladých problémom najmä príjem a veľmi často aj žiadne vlastné nasporené prostriedky. Banky nemôžu financovať 100% kúpnej ceny nehnuteľnosti, preto odporúčame mať nasporenú aspoň 10% z kúpnej ceny nehnuteľnosti.

Klasický dvojizbový byt s rozlohou 50 m2 v Žiline stojí priemerne 75 000 €. Ak by ste sa rozhodli pre hypotéku pre mladých, za 10 rokov len na daňovom bonuse ušetríte 4000 €. Mesačnú splátku viete momentálne vďaka dobrým podmienkam stlačiť bez problémov pod 500 €, čo je priemerne aj suma za prenájom žilinského bytu strednej triedy s dobrou polohou.

V prípade, ak by ste 10 rokov platili mesačný nájom 500 €, po desiatich rokoch, počas ktorých máte kde bývať, zaplatíte 60 000 €, o nič viac sa nestaráte a prípadné opravy či poškodenia riešite s majiteľom. Okrem toho je tu riziko, že vám nájomca vypovie zmluvu, alebo sa vyskytnú iné problémy. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Financer.com