Leteckí a horskí záchranári zasahovali v Malej Fatre, 18-ročný chlapec spadol pod Veľkým Rozsutcom


Foto: Leteckí a horskí záchranári zasahovali v Malej Fatre, 18-ročný chlapec spadol pod Veľkým Rozsutcom
Galéria: 4 fotky
Foto: HZS Malá Fatra

V nedeľu 7. októbra v obedňajších hodinách potrebovali pomoc turisti v Malej Fatre. Horskú záchrannú službu kontaktovala skupina štyroch mladých slovenských turistov, ktorá vystupovala zo sedla Medziholie na Veľký Rozsutec. Počas výstupu sa jeden z nich po chvíli odpojil.

„18-ročný chlapec pokračoval mimo turisticky značeného chodníka, kde sa v exponovanom teréne pošmykol a spadol. Po páde bol v krátkodobom bezvedomí, utrpel vážne poranenia hlavy, tváre a vnútorné poranenia. Prvú pomoc mu na základe telefonickej konferencie s operátorkou tiesňovej linky 155 poskytli kamaráti, ktorí k nemu zostúpili,“ informuje Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.

Na miesto nehody boli vyslaní pozemní záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra a zároveň bola o súčinnosť požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) v Žiline, ktorá z heliportu vo Vrátnej vzala na palubu záchranára HZS.

Horskí záchranári pokračovali hneď po príchode na miesto v poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti mladému zranenému turistovi. Na miesto nehody bol krátko na to vysadený aj lekár leteckých záchranárov spoločne so záchranárom HZS.

„Po poskytnutí lekárskej pomoci zraneného chlapca záchranári pripravili na letecký  transport a za pomoci navijaku bol spoločne s lekárom transportovaný do sedla Medziholie. Tu bol naložený na palubu vrtuľníka a letecky dopravený do nemocnice v Žiline,“ uvádza sa ďalej v správe zo zásahu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HZS Malá Fatra