V Žiline sa šíri fáma o ubytovávaní imigrantov, ide pritom o pracovníkov z Indie


Foto: V Žiline sa šíri fáma o ubytovávaní imigrantov, ide pritom o pracovníkov z Indie Foto: Hotel Slovakia, v ktorom sú pracovníci z Indie ubytovaní.

V posledných týždňoch sa v Žiline šíri fáma o tom, že v meste sa nachádzajú nelegálni imigranti. Domnienku, ktorá pravdepodobne účelovo pracuje s negatívnymi emóciami obyvateľstva, vytvoril niekto na základe skupiniek ľudí tmavšej pleti. Tie sa združujú v okolí jedného z hotelov v centre mesta, zavítali k nám však dočasne, kvôli práci a z Indie.

„Možno si to viacej ľudí už všimlo, že po Žiline, hlavne pri hoteli Slovakia, sa zdržiavajú ľudia tmavšej pleti, pravdepodobne imigranti - to neviem. Dopočul som sa, že sú ubytovaní v hoteli Slovakia, pred ktorým aj pofajčievali. Dúfam, že som nikoho neurazil, možno sú to zahraniční turisti,“ napísal nám do správ jeden z čitateľov. Fáma však nie je pravdivá, nejde o žiadnych imigrantov.

Návštevníci z Indie sú tu kvôli zaúčaniu, keďže spoločnosť Kia Motors aktuálne stavia svoj v poradí už jedenásty výrobný závod práve v tejto krajine. India patrí aj v dôsledku populačného boomu k najrýchlejšie rastúcim trhom pre automobilový priemysel, ako lokalitu si juhokórejská automobilka zvolila kraj Anantapur v indickom štáte Andra Pradesh. 


„Hoci je spustenie sériovej výroby v závode Kia Motors India (KMI) naplánované na budúci rok, nábor nových zamestnancov prebieha už teraz. Materská spoločnosť Kia Motors v Južnej Kórei sa rozhodla, že tréning viac ako 230 zamestnancov KMI bude prebiehať v jej európskom závode Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom. Zamestnanci spoločnosti Kia Motors India sa budú školiť celkovo v troch turnusoch, pričom každý z nich trvá približne mesiac,“ potvrdil Dušan Dvořák z výrobného závodu pri Žiline. 

Momentálne sa v závode školí v poradí už druhá skupina, tretia príde v októbri. Indovia sa školia na prácu vo všetkých výrobných halách - lisovňa, zvarovňa, lakovňa, montáž a motoráreň. Podobné školenia absolvovali v minulosti aj zamestnanci závodu v Tepličke nad Váhom. 

„Naším spoločným cieľom je, aby kolegovia z Indie získali potrebné zručnosti pri montáži vozidiel. Zaškolíme i zamestnancov na oddelení údržby. Tréningy budú paralelne prebiehať aj v sesterskom závode Hyundai Motor India. Sme globálna spoločnosť a tak ako sa chodili zaúčať naši zamestnanci v minulosti do Kórey, tak sme u nás zase poskytovali školenia pre kolegov z Čiech, USA a aktuálne Indie. Súčasťou programu je aj spoznávanie slovenskej kultúry formou výletu, počas ktorého im ukážeme prírodné krásy Slovenska a predstavíme naše tradície a zvyklosti,“ dodal Dvořák.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu