Takmer 240 mladých ľudí si včera v Château Gbeľany prebralo cenu vojvodu z Edinburghu


Foto: Takmer 240 mladých ľudí si včera v Château Gbeľany prebralo cenu vojvodu z Edinburghu
Galéria: 20 fotiek
Foto: Bea Benikovská

Medzi ocenenými boli aj študenti zo Žiliny, ktorí na sebe tvrdo pracovali. Za ich prácu si prevzali Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu na ceremónii si v Château Gbeľany. Dobrovoľníci z radov stredoškolákov prekonávali štyri výzvy: rozvíjali svoj talent, športovali, zlepšovať okolie cez dobrovoľníctvo, a zažili dobrodružnú expedíciu v prírode. 

Kristína Vrábová z Gymnázia sv. Františka z Assisi v Žiline napríklad vdýchla život 50 ročnej 2-oktávovej harmonike, ktorú mala po mame a naučila sa na nej hrať. „Bolo to pre mňa také symbolické, dala som ju opraviť a vďaka programu som sa dokopala k tomu, aby som si našla čas a pravidelne na nej trénovala,“ vysvetľuje čerstvá držiteľka bronzovej ceny.  

Mladých dobrovoľníkov pochválil britský veľvyslanec

Práve prekonávanie seba samého vyzdvihoval vo svojom prejave počas stredajšej ceremónie v Château Gbeľany aj veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku Andrew Garth, ktorý ceny odovzdával: „Urobili ste niečo výnimočné, pracovali ste systematicky na tom, aby ste sa zlepšovali. A to je tá najlepšia investícia do vašej budúcnosti.“ 

Študenti sa vďaka účasti v programe DofE dokázateľne zlepšujú v time manažmente, pestujú si sebavedomie, vytrvalosť a cieľavedomosť, pomáhajú druhým, zbierajú zážitky, či učia sa práci v tíme na dobrodružných expedíciách. Vo svete toto ocenenie pomáha pri prihlasovaní sa na vysokú školu a je veľkým plusom pri pracovných pohovoroch.  

Kristína si svoje počas plnenia cieľov užila tiež. Okrem hry na harmonika sa naučila aj strieľať z luku. Na narodeniny si vypýtala luk a už nebolo cesty späť. Začala úplne od základov a pravidelne trénovala. Nezastavilo ju ani to, že boli vonku mínusové teploty a poriadne jej mrzli prsty.

Galéria: 20 fotiek

Po šiestich si otestovala svoje schopnosti na súťaži. Jej cieľom bolo tridsiatimi šípmi nazbierať 125 bodov na terči vo veľkosti 30x30 centimetrov. Po polroku driny sa jej podarilo streliť až 143 bodov.


„Bolo to náročné zladiť toľko aktivít, ale aspoň viem, že to dokážem, chcem pokračovať ďalej,“ vyhlasuje absolventka. Na ceremónii bolo 240 absolventov zo Žilinského, Trenčianskeho a Banskobytrického kraja. 

Mladých podporili aj osobnosti zo sveta biznisu

Mladých ľudí podporil i Chief Creative Director v Exponea Michal Pastier, členovia skupiny S Hudbou Vesmírnou, ktorý celú ceremóniu odštartovali svojim hitom Je nám teplo. 

„V biznise stretávam veľa mladých ľudí. Niektorí sú vytrvalí a perzistentní, iní nie. A práve to je ten detail, ktorý často rozhoduje o tom, či uspejete,“ povedal vo svojom príhovore jeden z oceňovateľov manažér Peter Čerešník, ktorý je členom vedenia developerskej firmy HB Reavis. 

Ciele mladých ľudí, ktorí študujú v Žiline a okolí boli pestré. 19-ročná Michaela Pauriková sa napríklad naraz zlepšovala až v troch cudzích jazykoch a počas pol roka práce dosiahla úroveň B1 v anglickom jazyku, A2 v nemčine a A2 v ruštine. Okrem toho pravidelne vypomáhala v Detskom orchestri u Saleziánov v Žiline. 

Filip zase napríklad chodil navštevovať seniorov v domove dôchodcov. Hrali s nimi šach, karty a vďaka aktívnym dámam si pričuchol aj k vareniu. Len 17-ročná Veronika sa napríklad učila šiť a vyrobila vlastné handmade tašky, ktoré nakoniec predávala a výťažok chcela venovať pre potreby bezdomovcov. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu