O časť pozemku na Solinkách majú záujem golfisti, chcú si ho prenajať na 25 rokov


Foto: O časť pozemku na Solinkách majú záujem golfisti, chcú si ho prenajať na 25 rokov

V roku 2014 odkúpilo Mesto Žilina, tesne pred koncom volebného obdobia, lúku pri žilinskom sídlisku Solinky. Z mestského rozpočtu budeme až do budúceho roka splácať sumu 2,5 milióna eur na nákup pozemku o rozlohe takmer 45-tisíc metrov štvorcových. Primátor Igor Choma pri kúpe argumentoval tým, že podobných príležitostí je v Žiline minimum, a napriek absencii investičného zámeru, presadzoval kúpu.

O takmer štyri roky neskôr je pozemok stále predmetom sporov, keďže časť obyvateľov nesúhlasí s akoukoľvek výstavbou. Na podporu tohto názoru spísali petíciu, jej iniciátorom je mestský poslanec za obvod Soliniek Peter Cibulka. V nej, okrem iného, požadujú nastaviť index zazelenenia na úroveň 0,9, teda zvýšenie zo súčasných 0,7. 

 

V júni 2017 sa pritom konal workshop za účasti odborníkov z rôznych oblastí. Tí navrhli využitie priestoru na športovo-rekreačné účely aj so zachovaním podielu zelene na úrovni 70% tak, ako je uvedené v súčasnom územnom pláne. Súčasťou návrhu je aj nová plaváreň s wellness zónou a relaxačnou oblasťou. Projekt citlivo nadväzuje na susedný Lesopark Chrasť.

Už na pondelkovom zasadnutí Metského zastupiteľstva v Žiline budú poslanci rozhodovať v bode nakladania s majetkom o ďalšom možnom využití - návrhu občianskeho združenia Žilinsko-rajecký golfový klub, ktoré adresovalo vedeniu mesta žiadosť o prenájom časti pozemku. Na ploche o rozlohe 26 998 metrov štvorcových by chceli golfisti vybudovať plochy pre nácvik športu džentlmenov.


Tie by mali pozostávať zo štyroch zón, k nim chce občianske združenie dobudovať zázemie pre uskladnenie kosačiek, recepciu či klubovňu. V žiadosti argumentujú tým, že klub má domovské ihrisko v Rajci a dochádzková vzdialenosť odrádza mládež a deti nielen zo Žiliny od pravidelného tréningu. Golfisti chcú od mesta pozemok prenajať na 25 rokov, a to za symbolické 1 euro. 

„Vzhľadom na to, že sme amatérsky športový klub, navrhujeme prenájom za symbolické 1 euro na dĺžku prenájmu 25 rokov. Svoju žiadosť odôvodňujeme tým, že golf je olympijským športom a navyše klub má domovské ihrisko v katastrálnom území Rajec,“ uvádza v liste adresovanom primátorovi OZ Žilinsko-rajecký golfový klub. 

Pozemok o rozlohe 2,7 hektárov, ktorý si chce prenajať golfový klub. Zdroj: mojamapa.net

Realizácia golfového ihriska by podľa autorov žiadosti pomohla k rozvoju rekreačného športovania v Žiline: „Aj keď ako prioritu pre náš zámer uvádzame možnosť športových aktivít a s tým súvisiaci športový rast mládeže, nezanedbateľným prínosom realizácie by bol jej spoločenský prospech. Myslíme tým najmä ďalšiu motiváciu pre dospelých, nakoľko všeobecne klesá záujem športovať.”

Ani jedna z troch komisií tento návrh neodporučila prijať, Komisia územného plánovania a výstavby navrhla pokračovať v investičnej príprave projektu spomínaného areálu, ktorý vznikol ako výsledok workshopu OOCR Malá Fatra. Proti prenájmu pozemku sa postavili aj vybraní poslanci zo Soliniek - Peter Cibulka a Miroslav Sokol.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu