Poslancom a starostovi Tepličky nad Váhom zakázali vstup na Straník v reakcii na uzavretie cesty


Foto: Poslancom a starostovi Tepličky nad Váhom zakázali vstup na Straník v reakcii na uzavretie cesty

Začiatkom júla sme informovali o tom, že Obecné zastupiteľstvo v Tepličke nad Váhom na rokovaní dňa 27. júna 2018 neschválilo návrh starostu Viliama Mrázika, ktorý predložil po stretnutí v sídle Žilinského samosprávneho kraja. Situáciu medzi obcou a mestskou časťou sa snažila zmierniť aj županka Erika Jurinová či mestskí poslanci v Žiline Emília Talafová a Ján Pažický.

Známy prípad cesty medzi Zástraním a Tepličkou nad Váhom, ktorú Žilinský samosprávny kraj za takmer stotisíc eur zrekonštruoval a následne za symbolickú sumu previedol na obec Teplička nad Váhom, sa tak nepodarilo uzavrieť k spokojnosti oboch strán. Domnievali sme sa, že neschválením návrhu zostane v platnosti to z mája, ktoré dovoľovalo neobmedzené prejazdy počas vybraných časových úsekov pracovných dní.

„Po rekonštrukcii komunikácie začalo po nej jazdiť veľké množstvo áut, ktoré nemali nič spoločné s Tepličkou ani so Zástraním. Na základe tejto situácie chodili na obecný úrad podnety od občanov Tepličky nad Váhom a po zime sa obec rozhodla cestu uzatvoriť, zároveň bolo schválené a osadené nové dopravné značenie. Po tomto úkone nastala veľká nespokojnosť obyvateľov Zástrania. Vzápätí obec uznala niektoré dôvody a pristúpila k udeľovaniu výnimiek. Najdôležitejší dôvod pre udelenie výnimky bol, že obyvatelia Zástrania dochádzajú za prácou smerom na Terchovú a pravdaže výnimky boli udelené občanom Tepličky nad Váhom, ktorí bývajú v Zástraní,“ uvádza zápisnica zo zasadnutia Obecného zastupiteľstva Tepličky nad Váhom.


Poslanci v máji zároveň obmedzili rýchlosť na maximálne 30 kilometrov za hodinu, zákaz mal trvať počas pracovných dní mimo časových úsekov 09:00 - 12:00 a 16:00 - 21:00. Dopravné značenie na mieste dnes upozorňuje, že cesta je uzatvorená pre všetky vozidlá okrem tých, ktoré disponujú povolením obce.

Zákazová značka na začiatku obnovenej komunikácie smerom zo Zástrania do Tepličky nad Váhom.

Predstavitelia už dávnejšie avizovali, že povolenia budú udeľovať ľuďom, ktorí cestu využívajú na dochádzanie do práce. Obchádzkou cez Budatín sa trasa obyvateľov Zástrania, ktorí pracujú neďaleko Tepličky nad Váhom, výrazne predlžuje. Ako je možné vidieť na fotografii, na dopravnej značke pribudlo aj upozornenie o jej ochrane fotopascou. 

Nespokojní obyvatelia Zástrania, mestskej časti Žiliny, zareagovali na zákaz po svojom. Na prístupovej ceste na vrch Straník umiestnili podobnú zákazovú značku, ktorá povoľuje vstup na súkromný pozemok „všetkým okrem starostu a poslancov OZ Teplička nad Váhom“.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu