Dnes je posledný deň na podanie kandidatúry, v Žiline je zatiaľ známych päť kandidátov


Foto: Dnes je posledný deň na podanie kandidatúry, v Žiline je zatiaľ známych päť kandidátov Foto: ilustračné

Už dnes končí termín na podanie kandidátnej listiny nezávislých kandidátov pre voľby primátora mesta Žilina, ktoré sa budú konať v sobotu 10. novembra 2018. Keďže Žilina spadá do intervalu počtu obyvateľov medzi 20 001 až 100 000, ku kandidátnej listine je uchádzač o primátorské kreslo povinný priložiť aj podpisový hárok s viac ako 500 platnými podpismi.

Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky je záväzné a týka sa aj politických strán: „Nezávislý kandidát podáva kandidátnu listinu v listinnej forme osobne najneskôr 60 dní predo dňom konania volieb (najneskôr 11. 9. 2018), zapisovateľovi mestskej volebnej komisie. Lehota na podanie kandidátnej listiny sa končí uplynutím posledného dňa lehoty. Na kandidátne listiny, ktoré neboli doručené ustanoveným spôsobom a na kandidátne listiny doručené po uplynutí ustanovenej lehoty sa neprihliada.“ 

V Žiline zatiaľ verejne, prostredníctvom tlačových konferencií alebo vyhlásení na sociálnych sieťach, oznámilo verejnosti svoju kandidatúru päť kandidátov. Ak by aj po dnešnom dni zostal tento počet ustálený, oproti minulým komunálnym voľbám by sme si vyberali z polovičného počtu kandidátov. Zaujímavosťou je, že všetci piati doteraz známi kandidáti sú v súčasnosti poslancami Mestského zastupiteľstva v Žiline.

Ako prvý ohlásil zámer kandidovať nezávislý poslanec Peter Fiabáne, ktorému v tejto snahe vyjadrilo podporu sedem demokratických opozičných strán - Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), hnutie Sme rodina, hnutie NOVA, Občianska konzervatívna strana (OKS), Šanca a Progresívne Slovensko.

Za správnu voľbu na post primátora Žiliny ho považuje aj súčasná županka Erika Jurinová. V tíme má Fiabáne zo súčasných poslancov napríklad Jána Ničíka, Dušana Maňáka či Ľubomíra Bechného. S ďalšími odborníkmi z rôznych oblastí predstavili víziu Žiliny s názvom PlánZA.

V poradí druhý predstavil kandidatúru nezávislý poslanec Martin Kapitulík, ktorý kandiduje so svojim tímom pod značkou Silná Žilina. V tíme má súčasného poslanca Petra Durmisa, bývalého profesionálneho basketbalistu Ondreja Šošku či manažéra a hudobníka Michala Michaleka.

Kapitulík kandiduje bez podpory niektorej z politických strán, v minulosti pôsobil v SDKÚ-DS a neskôr bol členom predsedníctva strany #SIEŤ. V minuloročných voľbých do VÚC obhájil post župného poslanca za okres Žilina.

 

Koncom augusta potvrdil svoj zámer kandidovať aj súčasný viceprimátor Žiliny Patrik Groma. O priazeň voličov sa bude uchádzať takisto ako nezávislý, tím zatiaľ nepredstavil. Groma už kandidoval v roku 2010, skončil na treťom mieste.

Vtedajší víťaz Igor Choma (Smer-SD) si ho zvolil za svojho viceprimátora a na včerajšej tlačovej konferencii potvrdil odchádzajúci primátor to, že práve jeho zástupcu strana podporí.  


O polovicu sa oproti minulým komunálnym voľbám pravdepodobne zredukuje aj počet kandidujúcich žien - jedinou doteraz ohlásenou kandidátkou je Ľudmila Chodelková, ktorá kandiduje so svojím tímom pod značkou Iná Žilina. Súčasťou Chodelkovej tímu sú poslanci Jozef Juriš a Martin Barčík, ktorý v minulých voľbách skončil na druhej priečke.

V tíme Iná Žilina kandiduje aj súčasný krajský poslanec Róbert Kašša, ktorý sa v minulých voľbách vzdal primátorskej kandidatúry práve v prospech Barčíka. Ľudmila Chodelková zatiaľ kandiduje na post primátorky Žiliny bez podpory niektorej z politických strán.

 

Päticu verejne známych kandidátov včera doplnil Ján Púček, ktorého podporila na ceste za primátorským kreslom Ľudová Strana Naše Slovensko. „Mám dostatok skúseností, myslím si, na to, aby som dokázal viesť mesto Žilina k dobrým hospodárskym výsledkom a určitým zmenám,“ uviedol na tlačovej konferencii Púček s tým, že vízie pre rôzne oblasti predstaví neskôr.

Kandidát je zároveň jediným, ktorý bude kandidovať pod hlavičkou politickej strany, jeho tím zatiaľ nie je známy. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu