Program Štátneho komorného orchestra v Žiline na september 2018


Foto: Program Štátneho komorného orchestra v Žiline na september 2018
Galéria: 6 fotiek
Foto: ŠKO Žilina

Dom umenia Fatra – september 2018

štvrtok 13. septembra 2018 o 19.00 hod.
Otvárací koncert 45. sezóny
Vstupné: 8,- 10,- 12,- €. Platia abonentné vstupenky AB

Pawel Przytocki, dirigent, Poľsko
Saša Mirković, viola, Srbsko
Ivan Gajan, klavír

Wojciech Kilar: Orawa
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pre klavír a orchester A dur KV 488
Peter Machajdík: Behind the Waves pre violu a sláčiky
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfónia č. 35 D dur KV 385 Haffnerova

ŠKO Žilina sa na Otváracom koncerte 45. sezóny predstaví pod taktovkou renomovaného poľského dirigenta Pawla Przytockého. Na úvod zaznie orchestrálne skladba Orawa slávneho poľského skladateľa Wojciecha Kilara, ktorého hudba k filmom Dracula a Pianista bola ocenená mnohými prestížnymi oceneniami. Už od prvého uvedenia sa Orawa stala hitom a poslucháčov uchvacuje temperamentom a energiou.

Galéria: 6 fotiek

Osobnostný prínos a sugestívnu interpretáciu žilinského rodáka, klaviristu Ivana Gajana, hudobná kritika vyzdvihuje od prvých vystúpení jeho umeleckej kariéry. Vďaka jeho interpretačným kvalitám je vyhľadávaným a obľúbeným komorným partnerom domácich a zahraničných hudobníkov.

Svoje klavírne umenie ukáže v slávnom Mozartovom koncerte A dur KV 488. Na koncerte sa predstaví i popredný srbský violista Saša Mirković v skladbe Behind the Waves slovenského skladateľa Petra Machajdíka. Záver koncertu bude patriť Mozartovej Symfónii D dur č. 35 „Haffner“ zo skladateľovho neskoršieho tvorivého obdobia.  

štvrtok 20. septembra 2018 o 19.00 hod.
Mozart – Martinů – Brahms
Vstupné: 8,- 10,- 12,- €. Platia abonentné vstupenky AB

Theodore Kuchar, dirigent, USA
Josef Špaček, husle, koncertný majster Českej filharmónie, ČR
Ladislav Fančovič, klavír


Wolfgang Amadeus Mozart: Symfónia č. 25 g mol KV 183
Bohuslav Martinů: Sinfonietta La Jolla
Johannes Brahms: Koncert pre husle a orchester D dur op. 77

Na koncerte bude znieť hudba troch velikánov vážnej hudby – W. A. Mozarta, J. Brahmsa a B. Martinů. Úvod koncertu bude patriť Mozartovej Symfónii g mol. č. 25, v ktorej dominuje výrazne dramatický a vážny charakter. Bohuslav Martinů skomponoval skladbu Sinfonietta La Jolla na objednávku kalifornskej hudobnej spoločnosti v meste La Jolla, ktorá sa vyznačuje radostnou atmosférou a výrazným rytmom.

Obligátnym nástrojom je v tejto skladbe i klavír, ktorého part bude interpretovať jeden z najvýraznejších slovenských talentov – klavirista Ladislav Fančovič. Jedným z najpopulárnejších husľových koncertov je bezpochyby Husľový koncert D dur Johannesa Brahmsa.

Galéria: 6 fotiek

Ťažiskové dielo husľovej literatúry prednesie český husľový virtuóz a koncertný majster Českej filharmónie Josef Špaček, ktorý už dvakrát úspešne vystúpil v Žiline na festivale Allegretto (2015, 2016). Partnerom sólistovi i orchestru bude americký dirigent Theodore Kuchar.

nedeľa 30. septembra 2018 o 16.00 hod.
Nedeľné matiné pre deti a rodičov s tombolou „HUDBA Z FILMOV“
Vstupné: 3,- €. Abonentky neplatia. Predaj aj pred koncertom vo foyeri. Vstupenky sú zlosovateľné v tombole.

Slovenský komorný orchester B. Warchala
Ewald Danel, umelecký vedúci
Martin Vanek, scenár, videoprojekcia a moderovanie

HUDBA Z FILMOV S VIDEOPROJEKCIOU
Medzinárodný deň hudby

1. október je stanovený za medzinárodný deň hudby. Tomuto sviatku bude venované prvé matiné 45. sezóny. V podaní vynikajúceho sláčikového súboru Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom je pripravený pre našich najmenších poslucháčov program so slávnymi filmovými melódiami. Koncertom s videoprojekciou deti prevedie obľúbený moderátor Martin Vanek. Neoddeliteľnou súčasťou matiné bude aj tombola a odmeňovanie najkrajších výtvarných prác.  




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŠKO Žilina