Dobrovoľníci chcú vyčistiť okolie jazera pri Šútove, cez víkend sa tam utopil mladík


Foto: Dobrovoľníci chcú vyčistiť okolie jazera pri Šútove, cez víkend sa tam utopil mladík Foto: ilustračné

Zatopený kameňolom v časti Kraľovian Rieka, ktoré mnohí Žilinčania poznajú familiárne ako Jazero Šútovo, láka svojou tyrkysovou a priezračnou vodou na kúpanie. Názov spojený so Šútovom sa zaužíval napriek tomu, že oficiálne sa lom neďaleko Martina nachádza v katastri obce Kraľovany. Relaxáciu na okolitých brehoch umocňujú pohľady na okolité svahy.

Napriek tomu, že je jazero najmä počas leta navštevované, nejedná sa o oficiálne schválené prírodné kúpalisko. Pred dvoma rokmi sme informovali, že napriek zastaveniu ťažby a geologickým opatreniam stále existuje riziko pre kúpajúcich sa ľudí. Dôvodom je síce pomalý, no permanentný zosuv svahov. Takýto jav je prirodzenou súčasťou lomov, aj preto Ministerstvo životného prostredia neodporúča kúpanie v Kraľovianskom jazere.

„Pohyb sa na základe výsledkov z monitoringu významne nezrýchľuje, no zosuv je v permanentnom pohybe a rezort životného prostredia predpokladá, že jeho dotvarovanie bude pokračovať ešte roky. Vykonanými opatreniami bolo riziko pre ľudí znížené, no nie úplne odstránené. To v konečnom dôsledku ani technicky nie je možné. V prípade náhlych prívalových dažďov alebo zemetrasenia sa môže stav náhle zhoršiť. Ministerstvo životného prostredia z toho dôvodu túto lokalitu neodporúča využívať na rekreáciu,“ uviedla pred dvoma rokmi hovorkyňa Ministerstva životného prostredia Petra Stano Maťašovská.

Brehy jazera vyčistia dobrovoľníci, ktorým prekáža nanosený odpad

Brehy Kraľovanského jazera pri Šútove chcú o dva týždne v nedeľu čistiť dobrovoľníci. Ide o ich premiéru pri čistení brehov, dohnala ich k tomu podľa ich slov dlhá neaktivita a neporiadok.

„Vyzerá to tak, že brehy už dlhšiu dobu nečistil nikto. Bol by som rád, keby jazero malo úroveň a nemuseli sme prekračovať haldy kopiaceho sa odpadu. Samozrejme, je to o návštevníkoch, no ak im správca jazera nedokáže zabezpečiť prázdne smetné koše, vyzerá to ako dnes,“ dodal jeden z organizátorov čistenia.


To prebehne 26. augusta 2018 od 10:00 hod. „Toto jazero má obrovský potenciál, ľudia sa tam chodia pozerať aj mimo sezóny, v lete je to tam úplne preplnené. Do budúcna chceme preto podniknúť kroky a vybudovať tam oddychovú zónu,“ uviedol pred rokom pre TASR starosta Kraľovian Miloš Had. So žiadosťou o spresnenie toho, či sa vo veci pohli ľady, sme sa obrátili aj na obecný úrad obce Kraľovany, zatiaľ sme odpoveď nedostali.


Vo vode sa cez víkend utopil mladý muž

Udržiavanie neoficiálneho prírodného kúpaliska je, okrem estetických dôvodov, nutné aj z bezpečnostného hľadiska. Počas uplynulého víkendu tu došlo k tragédii, mladík sa topil vo vode. Na miesto vyrazili okamžite po ohlásení hasiči, pri ich príchode však už bol muž vytiahnutý z vody a v réžii záchranárov.

„Ohľadom uvedenej udalosti bola na operačnom stredisku ohlásená žiadosť o vyhľadávanie stratenej osoby vo vode. Hasiči však samotný zásah nevykonávali nakoľko v čase ich príchodu bola uvedená osoba už nájdená a bola v starostlivosti policajnej jednotky. Neskôr bola odovzdaná pracovníkom Záchrannej zdravotnej služby,“ potvrdil Marek Panák z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

Záchranárom sa muža podarilo oživiť a následne ho previezli do Ružomberka. Záchranári mladého muža úspešne oživili, a v umelom spánku a v kritickom stave ho transportovali do nemocnice v Ružomberku,“ doplnila Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

Aj napriek oživeniu však mladý  muž následkom  podľahol. Aký bude osud vodnej plochy s vysokým potenciálom v kombinácii s neodstrániteľným rizikom zosuvu, ukážu až najbližšie roky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu