12 podujatí na Hviezdnych nociach, ktoré by ste nemali zmeškať


Foto: 12 podujatí na Hviezdnych nociach, ktoré by ste nemali zmeškať

Od 16. do 19. augusta sa bude konať v Bytči už 4. ročník festivalu Hviezdne noci. Za pomerne krátku dobu sa z nadšeneckého projektu stala obľúbená akcia a okrem návštevníkov z regiónu púta pozornosť fanúšikov dobrej kultúry z celého Slovenska. Na festivale sa tento rok odohrá viac ako 100 podujatí, my sme vybrali 12 z nich, ktoré by ste určite nemali zmeškať.

1. Galéria Bytča
Na úvod festivalu prebehne veľká vernisáž všetkých výstav festivalu vo forme komentovanej prehliadky. Fotografie, ilustrácie, objekty či výstava Shut up! venovaná pamiatke Jána Kuciaka, budú rozmiestnené po celom meste v nevyužitých výkladoch miestnych obchodov, či v historických budovách mesta.

2. Staviteľ chrámu + Tonus Eos
Každoročne uvádzajú Hviezdne noci zabudnuté klenoty z čias nemého filmu v sprievode živej hudby. Tento rok sa môžete tešiť na sfilmovanú verziu stredovekej pražskej legendy z roku 1919, o hudbu sa postará akustická formácia Tonus Eos.

3. Limonádový Joe
Vidieť túto kultovú klasiku na veľkom plátne a v takom čarovnom prostredí, akým je bytčiansky renesančný zámok? O takom zážitku sa vám môže len snívať. Alebo môžete prísť na Hviezdne noci a zažiť ho.

4. Filmový kabaret - Dismas
Ako sa uvádzali filmy pred 100 rokmi? Nebola to len strohá projekcia, ale aj množstvo atrakcií, optických trikov, živej hudby a rôznych zabávačov. Projekt Dismas predvedie premietanie tak, ako ho kedysi realizoval legendárny prvý pražský premietač Ponrepo. Toto čarovné podujatie poteší nielen detskú dušu.

5. Fallgrapp
Jedna z najoceňovanejších slovenských kapiel, ktorá kĺbi elektroniku, sláčikové nástroje a výrazný ženský vokál. Toto mnohopočetné hudobné teleso dokáže na svojich koncertoch vytvoriť magickú atmosféru. Oba ich albumy Rieka a V hmle vyhrali cenu za najlepší album roka. Ich koncert v Bytči bude jedným z vrcholov festivalu.

6. Ventolin
Aktuálne zrejme najžiadanejšie meno českej alternatívnej scény. Producent, dj, tanečník a zabávač Ventolin si vydobil svojimi shows kultový status a pomaly začína predbiehať v popularite aj svoj kmeňový projekt Midi Lidi. Jeho nočný koncert bude tou správnou bodkou za piatkovým programom.


7. Odivo - Stopy v pamäti
Predstavenie Stopy v pamäti zoskupenia Odivo patrí k tomu najzaujímavejšiemu na poli súčasného slovenského nezávislého divadla. Pozornosť si získalo dômyselným skĺbením pohybového divadla, vodenia bábok a svetelného dizajnu.

8. Kagemuša
Výpravný filmový opus jedného z najväčších filmových majstrov – Akiru Kurosawu. Príbeh zasadený do stredovekého Japonska je plný spektakulárnych obrazov a dodnes patrí medzi najsilnejšie drámy vo filmografii tohto filmového génia.

9. Gleb
Hudobný lineup Hviezdnych nocí je tento rok veľký a osviežujúci žánrový mix. Všetko vyvrcholí v sobotu večer na Kulturák stage-i, kde sa po sebe predstavia lyrický Tante Elze, hard-corový Shallov, punkový Wilderness a na záver ako čerešnička kráľ súčasnej alternatívnej rapovej scény Gleb.

10. Mirka Ábelová
Hviezdne noci sú aj diskusné fórum a literárni hostia. Bohatý zoznam slovenských literátov zakončí v nedeľu poobede poetka a aktivistka Mirka Ábelová. Môžete sa tešiť na jej autorské čítanie aj na besedu s ňou a autogramiádu zbierky Básničky pre domáce paničky.

11. Tolstoys
Slávnostné zatvorenie festivalu bude sprevádzať koncert kapely Tolstoys, ktorá je jedným z najvýraznejších objavov slovenskej hudobnej scény. Do Bytče sa vracajú po dvoch rokoch, počas ktorých sa z nich stali veľké hviezdy. Hrali doma aj vo svete, na veľkých festivaloch a vyhrali cenu za debut roka so svojou platňou Botanika. Ich delikátnu pódiovú show jednoducho nemôžete zmeškať.

12. Lesné jahody
V nedeľu večer si môžete ako bodku za festivalom vychutnať projekciu kultového diela Ingmara Bergmana Lesné jahody. Jeden z najcennejších kúskov z dejín filmu vôbec je plný snových sekvencií a určite vás uhranie svojou surreálnou krásou. Lesné jahody a ďalších päť Bergmanových klenotov bude uvedených pri príležitosti jeho nedožitých 100 rokov.

Viac info o festivale a kompletný program nájdete na www.hviezdnenoci.sk

Lístky v predpredaji môžete kúpiť cez sieť Predpredaj.sk: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/13379-festival-hviezdne-noci-2018/

Miesto: Bytča
Dátum: 16.08.2018 - 12:00    19.08.2018 - 23:59



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu