KIA má v pláne rozšíriť výrobu v Tepličke nad Váhom


Foto: KIA má v pláne rozšíriť výrobu v Tepličke nad Váhom

Napriek tomu, že ekonomické sankcie prijaté EÚ voči Ruskej federácii znižujú dopyt po vozidlách, plánuje KIA rozširovať svoj závod pri Žiline. Plánuje udržať produkciu na stanovenej úrovni 320-tisíc vozidiel. Závery vyplývajú z rokovaní medzi ministrom hospodárstva SR Pavla Pavlisa, predstaviteľmi Kia Motors a zástupcami obchodno-investičnej agentúry KOTRA.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis sa na zahraničnej pracovnej ceste v Soule stretol s najvyššími predstaviteľmi spoločnosti Kia. Podľa jeho slov je táto cesta doposiaľ ekonomicky najvýznamnejšia, kedy splnila svoj cieľ - prezentovať záujem slovenskej strany o to, aby spoločnosť Kia Motors rozširovala svoju výrobu na Slovensku.

Minister okomentoval podnikateľské prostredie a snahy pre agentúru SITA: “Urobili sme aj legislatívne zmeny, aby sme zlepšili podmienky na Slovensku a sme pripravení robiť aj ďalšie potrebné zásahy v záujme príchodu nových investorov. V okolí Žiliny zvýšime výšku investičných stimulov na maximum, a to z doterajších 25 percent na 35 percent.”

Medzi potenciálne problémy zaradili predstavitelia automobilky aj možné krátenie dodávok plynu z Ruskej federácie. V prípade krízového plánu by bola ohrozená výroba v závode v Teličke nad Váhom. Minister uviedol, že Slovensko si dopad sankcií uvedomuje a zdôraznil, že vláda má voči opatreniam vážne výhrady. Podľa jeho slov totiž negatívne ovplyvnňujú aj iné oblasti hospodárstva.

Kia Motors tiež požiadala slovenskú stranu o spoluprácu pri zjednodušení vízovej povinnosti - týkať by sa to malo predstaviteľov spoločností prichádzajúcich z Kórey za pracovnými povinnosťami.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu