Cena bytov v Žiline medziročne vzrástla o viac ako 17 percent, mesto plánuje 240 nájomných bytov


Foto: Cena bytov v Žiline medziročne vzrástla o viac ako 17 percent, mesto plánuje 240 nájomných bytov Foto: ilustračné - pixabay.com

Rast cien nehnuteľností v Žiline pokračoval aj počas uplynulého roka, vyplýva to z grafu vývoja cien nehnuteľností za posledných 54 týždňov portálu Nehnutelnosti.sk. Ten využíva pre zostavenie vývoja cien inzeráty, ktoré na tento najnavštevovanejší portál vkladajú súkromné osoby aj realitné kancelárie. Vývoj cien bytov v Žiline zaznamenal medziročne nárast o 17,2 percenta.

K extrémnemu zvyšovaniu cien nových aj starých bytov prispieva najmä priaznivý hospodársky rast ekonomiky Slovenska aj celej Eurozóny, na rast cien zareagovala aj Národná banka Slovenska niekoľkými opatreniami v oblasti hypoték. Od 1. júla 2018 zakázala poskytovanie hypoték nad 90 percent hodnoty nehnuteľnosti, postupne zníži aj podiel poskytnutých hypoték v rozmedzí 80 až 90 percent na 20% celkových poskytnutých úverov.

Pred rokom stáli inzerované byty v Žiline v priemere 1190 eur za meter štvorcový, dnes je to 1395 eur za meter štvorcový. Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Slovenská ekonomika zažíva z pohľadu čísel nebývalý rozmach, aj vďaka historicky rekordne nízkej miere nezamestnanosti a úrokovými sadzbami sa k úveru dostali aj ľudia, ktorí napríklad po skončení fixácie a navýšení úroku môžu mať problém so splácaním svojich záväzkov voči banke. Obyvatelia s nižšími príjmami majú v Žiline možnosť požiadať o nájomné bývanie, aj u nás však, žiaľ, dopyt presahuje ponuku.


K 31. júlu 2018 bolo v poradovníku žiadostí o pridelenie nájomného bytu v Žiline 265 žiadateľov. Aktuálne sú v pláne dva mestské projekty výstavby nájomných bytov - polyfunkčný dom na Dlabačovej ulici, ktorý by mal priniesť približne štyridsať nových bytových jednotiek a výstavba v lokalite Rudiny I., kde by malo vzniknúť ďalších 200 nájomných bytov.

Prideľovanie nájomných bytov vo vlastníctve mesta Žilina upravuje Všeobecné záväzné nariadenie č.4/2017, podľa ktorého si môže žiadosť o pridelenie nájomného bývania podať osoba po dovŕšení veku 18 rokov, s trvalým pobytom na území mesta viac ako tri roky a vyrovnanými záväzkami voči mestu.

Oprávnené sú osoby, ktoré žijú v domácnosti s mesačným príjmom najviac do výšky trojnásobku životného minima, v určitých prípadoch môže byť výška štvornásobná (napríklad osoba s ťažkým postihnutím v domácnosti alebo osamelý rodič s nezaopatreným dieťaťom). Výška životného minima sa pravidelne mení, od 1.7.2017 bola 199,48 €, minulý mesiac sa zvýšila na 205,07 € mesačne.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu