SNK v Martine pátra po skutočnej podobe Ľudovíta Štúra


Foto: SNK v Martine pátra po skutočnej podobe Ľudovíta Štúra

Slovenská národná knižnica (SNK) v Martine pracuje na mnohých zaujímavých veciach. Napríklad v rámci projektu Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA) zdigitalizovala jednu z iba dvoch existujúcich snímok Ľudovíta Štúra – dagerotyp členov Slovenskej deputácie u cisára Františka Jozefa I. v Olomouci z 20. marca 1849.

Táto unikátna snímka sa nachádza v trezore Literárneho archívu Slovenskej národnej knižnice. Jej zdigitalizovaním pokračuje SNK v príprave na budúcoročné 200. výročie narodenia Ľudovíta Velislava Štúra (28. 10. 1815 Uhrovec - 12. 1. 1856 Modra), kodifikátora spisovnej slovenčiny, jazykovedca, spisovateľa, učiteľa, novinára, poslanca uhorského snemu a nositeľa mnohých ďalších zvučných prívlastkov.

V archíve vyberú tie najzaujímavejšie momenty zo života Štúra

„V Literárnom archíve Slovenskej národnej knižnice sa nachádza množstvo vzácnych dokumentov týkajúcich sa života a tvorby Ľudovíta Štúra. Vďaka národnému projektu Digitálna knižnica a digitálny archív čitateľom ponúkneme tie najzaujímavejšie z nich v digitálnej podobe. Verejnosť tak napríklad môže porovnať rozdiel medzi jeho vernou podobou a romantickými maľbami a kresbami,“ uviedla generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová. 

V čom je špecifická metóda dagerotypie?

Dagerotypia je prvá prakticky používaná komplexná metóda fotografovania. Moderná umelecká novinka však mala aj svoje odvrátené stránky. Jednou z nich bola dlhá doba expozície. Zostava slovenských predstaviteľov v roku 1849 musela sedieť a stáť bez pohnutia približne pol hodinu, na zmiernenie čoho slúžili rôzne držiaky hláv, rúk a nôh. Pri dagerotype išlo vždy iba o jeden originál bez možnosti rovnakej kópie. Táto technologická novinka však bola aj dosť nebezpečná – dagerotypistom pri vyvolávaní snímok hrozila otrava ortuťovými parami. Snímka sa po vyhotovení musela rýchlo usušiť a zaskliť.

zdroj: SNK v Martine


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu