Autor grafitti Mariánskeho námestia: Pekná maľba je sama o sebe prevenciou proti posprejovaniu


Foto: Autor grafitti Mariánskeho námestia: Pekná maľba je sama o sebe prevenciou proti posprejovaniu

Počas júla menil jeden z podchodov na sídlisku Vlčince svoju podobu, o dielo sa postaral šikovný umelec Denis, pre ktorého nejde o premiéru čo sa týka maľovania podchodov na najväčšom žilinskom sídlisku. Tentokrát je výsledkom výjav priamo z centra mesta - Mariánske námestie sa podarilo, po dvoch týždňoch práce, preniesť na steny podchodu.

Od mladého umelca, ktorý vystupuje pod menom Art Wall, sme zisťovali, ako vznikal koncept takéhoto diela. „Keďže ide o verejné priestranstvo, potreboval som vymyslieť niečo, čo poteší a zaujme široké publikum, bez rozdielu na vek a celkový postoj k umeniu. Po konzultácii s osobami, ktoré mali na starosti formálnu stránku projektu, sa všetci zhodli na návrhu číslo 3 – Mariánske námestie. Keď som sa prechádzal po Žiline, dôkladne som si nafotil celé námestie. Podľa týchto fotografií som zhotovil všetko od náčrtu až po posledné detaily,“ opísal kreatívny proces Denis.

Nasledovali náčrty a kalkulácie, dôležité bolo, aby sa pri zachovaní pomerov budov podarilo preniesť na steny celé Mariánske námestie. Načrtnuté plochy najskôr vymaľoval latexovou farbou, ktorá slúži ako podklad a zároveň má dobré penetračné vlastnosti. Hneď potom nasleduje to, čo mnohí obdivujú - detailná, dlhá a úmorná práca so sprejom – tieňovanie, obťahovanie línii. Miniatúrne detaily, ktoré nebolo možné urobiť sprejmi, dotiahol autor štetcom.

Fáza valčekovania. Autor: Art Wall

Impozantné je aj celkové množstvo spotrebovaného materiálu a hodín, ktoré nad dielom musel umelec stráviť. „Po prepočtoch okolo 18 000 mililitrov akrylovej farby zo sprejov. Ďalej okolo 20 kg latexovej farby s tónovačkami. Farebná škála bola okolo 40 kusov. Realizácia mala trvanie 10 dní - každý deň okolo 8 hodín. Z drvivej väčšiny som sa stretával s obdivom a žasom nad mojím umením. Okoloidúci si dielo fotili, pozývali svojich známych nech si prídu pozrieť dielo naživo a dostával som aj ďakovania od miestnych,“ popisuje Denis reakcie okolia počas maľovania.

Prirodzenou obavou je aj to, či takéto dielo na mieste vydrží bez “ujmy” a neposprejujú ho. Sám autor to vníma jasne - už počas maľovania sa stretol s množstvom podobných obáv, no práve námet je podľa neho to, prečo by dielo malo vydržať. Zámerne bol zvolený tak, aby nebol kontroverzný a nenútil tak niekoho poškodiť ho.

Pravdepodobnosť, že by niekto zničil maľbu, by sa ešte mohla znížiť vytvorením legálnych plôch pre nezáväznú realizáciu sprejerov (writerov). Aj Denis sa podieľal na vybavení takýchto plôch, tesne pred ich realizáciou však mesto podľa jeho slov bez dôvodu ukončilo spoluprácu.


Mariánske námestie preniesol obyvateľom sídliska priamo do podchodu. Zdroj: Art Wall

„Každý človek, ktorý má už skúsenosť s dielami na objednávku vám dosvedčí, že nikto iný sa týchto malieb ani nedotkne. Tiež to viem z osobných skúseností pri mojich prácach a zo skúseností ďalších umelcov zo Slovenska a z celého sveta. Skvelým príkladom je ďalší podchod na Vlčincoch v Čínskom Múre, ktorý som vymaľoval rok dozadu. Maľby sa nikto nedotkol a zaujímavé je, že tieto tagy a vandalizmus vznikli len pri okrajoch na miestach kde som nechal fádnu bielu stenu,“ dodáva Denis.

Nateraz neplánuje v Žiline vznik ďalšieho diela, aj keď už dostal ponuky na podobné projekty. O umelecké maľby je záujem aj v súkromnom sektore, preto teraz venuje svoje úsilie na chvíľu práve tu. Do budúcna však nie je vylúčené, že šikovnosť talentovaného grafiti umelca Art Wall ešte uvidíme na stenách v Žiline.

Aj keď sa o kompletnú realizáciu postaral sám umelec, tak ako pri predošlom návrhu, aj tentokrát mu pomáhalo niekoľko osôb. „Hlavnú iniciatívu mala poslankyňa Iveta Martinková, predseda predstavenstva OSBD Žilina Milan Piliar či domovník Ján Rzeszoto,“ dodal Denis, ktorý realizoval dielo len za preplatenie zakúpeného materiálu.

Vďaka jeho ochote sa tak môžu z unikátnej maľby tešiť nielen obyvatelia Vlčiniec. Práve naopak, pozývame každého, aby si podchod na Nanterskej ulici prišiel pozrieť osobne. Ďalšie práce môžete vidieť na www.artwall.sk alebo https://www.facebook.com/artwall.sk


„Zveľaďovanie verejných priestorov na našom sídlisku prináša úžasnú spätnu väzbu od občanov všeobecne. V krajších a upravených priestoroch sa cítia komfortnejšie a súčasne sa v nich vzbudzuje občianske cítenie. Maju totiž vyššie nároky a tiež vnímam zvyšovanie ich starostlivosti a tendenciu chrániť si okolie svojich bytových domov na sídlisku. Stále viac občanov ma v tomto zmysle oslovuje a hľadajú spôsoby, ako na to.A tych je veľa, len treba chcieť a vznaložiť snahu. Podobne ako sme to urobili pri skultivovaní už druhého podchodu v najdlhšom paneláku sídliska. Samozrejme, že to nebolo vôbec jednoduché a hlboko si vážim  prácu zainteresovaných. Denisov návrh sme akceptovali v plnej miere. Veď “priniesť” naše jedinečné námestie na sídlisko Vlčince je unikátne.Intenzívne vnímam aj odozvu seniorov. Už po vymaľovaní prvého podchodu, mali požiadavku, aby sme pokračovali. Túto zakomponovali aj do zápisnice zo svojho zasadnutia. Požiadavka bola v kontexte s našimi plánmi, a teda nás významne povzbudila. Dôležité je aj to, že takýmto spôsobom eliminujeme grafiti smog v našom meste. Ja som odhodlaná pokračovať a verím že posolstvo, ktoré týmito dielami vysielame osloví ďalších a naše mesto bude stále krajšie a krajšie. Neznamená to však, že “graffiti chalanom” by mal byť zobraný akýkoľvek priestor. Práve naopak, rada by som s nimi spolupracovala v zmysle eliminácie  grafiti smogu alebo tzv. čarbania kade tade po stenách. A tiež budem rada, ak im budú poskytnuté v našom meste legálne miesta pre ich vyjadrenia.Myslím si, že kultivovane pomaľované steny môžu byť oveľa krajšie ako šedé špinavé betóny. Všetko to je však o vzájomnej spolupráci a ústretovosti aj zo strany mesta,“ uviedla poslankyňa Iveta Martinková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu