Počas Detskej letnej jazykovej školy priblížili deťom na Žilinskej univerzite anglický jazyk


Foto: Počas Detskej letnej jazykovej školy priblížili deťom na Žilinskej univerzite anglický jazyk Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Ústav celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity v Žiline aj tento rok pripravil malým študentom anglického jazyka Detskú letnú jazykovú školu v dvoch termínoch v a to 9. – 13. júla a 16. – 20. júla 2018. Už 5 rok tak nadväzuje na výnimočnú aktivitu, ktorá hravým a inovatívnym spôsobom deťom približuje cudzí jazyk.

„Hra, manuálne tvorenie a vlastné bádanie o pohybe a kolesách boli základným motívom tohto ročníka DLJŠ.  V spolupráci s kolegami zo Strojníckej fakulty sme sa snažili mladším i starším deťom priblížiť ich význam i radosť, ktorú nám prinášajú. Prirodzene v anglickom jazyku. Ten vďaka spomínaným aktivitám nie je jazykom, ktorý sa deti počas prázdnin učia, ale jazykom, v ktorom sa zabávajú a komunikujú. V budúcom roku sa tematicky posunieme na ďalšiu fakultu UNIZA,“ vyjadrila sa k projektu Ing. Lucia Hrebeňárová, PhD., riaditeľka Ústavu celoživotného vzdelávania UNIZA a doplnila, že pevne verí, že novými témami a aktivitami sa podarí zaujať nielen deti učiace sa anglický jazyk, ale i tie, ktoré sa venujú aj nemeckému jazyku. Veď ovládanie dvoch cudzích jazykov sa dnes považuje za štandard.

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline

Každý ročník Detskej letnej jazykovej školy sa nesie v znamení originálnej témy. Tento rok bol v spolupráci so Strojníckou fakultou UNIZA program postavený na pohybe. V prvý deň sa deti ponorili do sveta moderného strojárskeho priemyslu. V druhý deň bol hlavnou témou robotika a deti si zostrojili aj vlastnú robotickú ruku, mladšie deti kartónového robota.


Aktivity v tretí deň ukázali deťom minulosť dopravných prostriedkov a skladanie autíčok z lega zožalo veľký úspech. Predposledný deň priniesol zaujímavosti zo zelenej budúcnosti dopravy. 3D tlačiareň vytvorila pre každé dieťa vlastný automobil. A ako to už býva zvykom, na konci týždňa prebehla súťaž „Vedecký milionár“, ktorý preveril vedomosti detí z celého týždňa doplnený o vedecko-pohybové aktivity.

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline

Prekvapením bol elektromobil EDISON. Každý deň si deti pracujúce v malých skupinách pod vedením skúsených lektorov osvojili slovnú zásobu spájajúcu sa s danou témou ale využiteľnú v bežnom živote. Týždeň bol ukončený slávnostným odovzdávaním diplomov. Celkovo sa tohto ročníka zúčastnilo 72 detí. Aby sa im lektori mohli venovať plnohodnotne, v každom termíne boli 3 skupinky po 12 detí.

Ústav celoživotného vzdelávania UNIZA rozvíja a šíri vzdelanosť vo všetkých etapách života a zabezpečuje komplexné služby v oblasti ďalšieho vzdelávania. Jeho dlhodobým cieľom je budovať pracovisko poskytujúce komplexné vzdelávacie a poradenské služby, vytvárať a inovovať portfólio jazykových, odborných a záujmových programov sledujúcich najnovšie vývojové trendy a potreby praxe, podporovať medzinárodnú spoluprácu vo všetkých svojich štruktúrach a stimulovať aj seniorov v ďalšom vzdelávaní, prostredníctvom Univerzity tretieho veku alebo Letnej školy pre seniorov. Od roku 2010 tiež skupinka študentov vytvára časopis SCHODY, ktorý je oficiálne zaregistrovaný na Ministerstve kultúry SR.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinská univerzita v Žiline