Horúce letné počasie opäť vystriedajú búrky, dnes sa očakáva ich výskyt aj s krúpami v celom kraji


Foto: Horúce letné počasie opäť vystriedajú búrky, dnes sa očakáva ich výskyt aj s krúpami v celom kraji Foto: ilustračné

Uplynulé dni opäť priniesli pekné a horúce letné počasie. Čo však mnohých určite nepoteší je, že spolu s horúčavami sa objavujú aj ďalšie búrky. Tie sa môžu objaviť najmä počas dnešného dňa a varuje pred nimi aj Slovenský hydrometeorologický ústav vydanou výstrahou 1. stupňa.

Výstraha pred búrkami platí dnes 28. júla 2018 - od 13:15 do 20:00 hod.

Vo všetkých okresoch Žilinského kraja je podľa SHMÚ zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h).


Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. 

Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Vydaná výstraha platí pre okresy: Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Bytča, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Tvrdošín.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ