V Žiline začne pôsobiť koordinátor prevencie kriminality, pomôcť by mal obetiam trestných činov


Foto: V Žiline začne pôsobiť koordinátor prevencie kriminality, pomôcť by mal obetiam trestných činov

V priestoroch Klubu dôchodcov Základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska sa uskutočnila jedna z pilotných besied projektu prevencie kriminality. Projekt sa zameriava na zvýšenie bezpečnosti a riešenie aktuálnych celospoločenských problémov, ktoré sa týkajú kriminality na Slovensku.

Koordinátor prevencie kriminality by mal aj v Žilinskom samosprávnom kraji prispieť k zlepšeniu preventívnej politiky, ale predovšetkým k zníženiu rôznych spoločensko-patologických javov a eliminácii príležitostí na páchanie trestných činov.

V Krásne nad Kysucou priblížili dôchodcom ako sa vyhnúť podvodníkom

V Krásne nad Kysucou sa na prednáške s témou „Ako sa nestať obeťou podvodníkov“ zúčastnilo viacero členov z klubu Jednoty dôchodcov Slovenska. V úvode prednášky predstavili nový projekt prevencie kriminality a tiež záujemcom priblížili regionálnu kanceláriu kontaktného bodu, ktorú môžu kedykoľvek navštíviť.

Riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministerstva vnútra Slovenskej republiky pán Ing. Jozef Halcin počas prednášky priblížil návštevníkom bezpečné rady, ako sa vyhnúť podvodníkom. Popísal publiku viaceré príklady vynaliezavosti podvodníkov a informoval ich aj o tom, ako si majú dávať pozor aj v rámci zákona o ochrane osobných údajov.

Návštevníci sa počas prednášky aktívne zapájali a prispeli k informáciám aj svojimi vlastnými skúsenosťami.


Kanceláriu kontaktného bodu a koordinátora nájdete aj v Žiline

Cieľom projektu s názvom „Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“ je predovšetkým uľahčiť obetiam trestných činov situáciu a pomôcť im nájsť vhodné riešenie. Práve preto zriadilo Ministerstvo vnútra SR kanceláriu koordinátora prevencie kriminality aj v Žiline.

V súčasnosti ju nájdete v priestoroch bývalej budovy Okresného úradu v Žiline na ulici Janka Kráľa 4.  V budúcnosti by sa mala kancelária presťahovať do Klientskeho centra na Vlčince. Pre občanov bude plne k dispozícii už koncom roka 2018.

Pomôžu nájsť vhodné riešenie situácie

Koordinátora a jeho pomoc môže vyhľadať každý, kto sa stal obeťou trestného činu, alebo sa toho obáva. Úlohou pracovníkov kancelárie kontaktného bodu je pomôcť všetkým, ktorí to potrebujú, a to nie len formou poradenstva. Priblížia im možné právne kroky, alebo odporučia psychologickú, právnu či inú odbornú potrebnú pomoc.

Pracovníci kancelárie pomôžu obetiam alebo potenciálnym obetiam nájsť vhodný spôsob riešenia a pomôžu im zvládnuť všetky potrebné kroky pri zlepšení ich situácie. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu