V Bánovej postavia nový chodník, bezpečnosť chodcov zvýši aj osvetlenie priechodov


Foto: V Bánovej postavia nový chodník, bezpečnosť chodcov zvýši aj osvetlenie priechodov Foto: ilustračné / Google Maps

Na ulici K cintorínu v mestskej časti Žilina - Bánová postavia nový chodník. Pribudne aj osvetlenie priechodov pre chodcov a kanalizačný systém na odvod dažďovej vody. Žiadosť o vydanie územného rozhodnutia bola zverejnená ešte začiatkom júna. V piatok 3. augusta bolo vydané platné územné rozhodnutie.

Plánovaná výstavba má prebiehať v dvoch etapách. Počas prvej fázy sa vybuduje chodník v smere od Žiliny, ľavostranne pozdĺž ulice K cintorínu, v celkovej dĺžke 237,5 metra. V druhej etape sa postaví úsek po ľavej aj pravej strane v smere od Žiliny a bude križovať ulice K cintorínu a Bánovská cesta.

Chodník široký 1,5 metra bude lemovaný klasickým cestným obrubníkom a jeho povrch bude tvoriť dlažba. Stavba má kopírovať priebeh existujúcej komunikácie. 

Súčasťou výstavby bude aj kanalizácia na reguláciu dažďovej vody, zvedená do Bitarovského potoka. V druhej fáze výstavby pribudne osvetlenie na dvoch priechodoch pre chodcov. Prvý osvetlený priechod bude na križovatke ulíc K cintorínu a Bitarovská cesta, a druhý na konci ulice K cintorínu. 

Osvetlenie navrhované svietidlami LED zabezpečí lepšiu viditeľnosť na priechodoch a tým prispeje k zvýšeniu bezpečnosti v tejto oblasti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu