Život v terchovských osadách približuje výstava malieb a fotografií v Makovického dome v Žiline


Foto: Život v terchovských osadách približuje výstava malieb a fotografií v Makovického dome v Žiline
Galéria: 5 fotiek
Foto: Krajské kultúrne stredisko v Žiline

Jeseň je pre mnoho výtvarníkov najpríťažlivejším ročným obdobím. Priehrštie farieb, ktoré ponúka príroda, sa nezmestia ani na najväčšiu paletu. Krajské kultúrne stredisko (KrKS) v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja každoročne pripravuje s Klubom neprofesionálnych výtvarníkov pri KrKS plenér, na ktorom umelci rozvíjajú svoje umelecké nadanie.

Výtvarníci sa rozhodli pre terchovské osady v obci Terchová. Niektorí sa rozhodli zachytiť pôvab starých dreveníc v osade U Repáňov – Kvočkovci, ďalším učarovala osada U Jánošíkov. V týchto osadách žijú obyvatelia celoročne a sú zaujímavé svojou históriou i architektúrou. V osade Kvočkovci sa narodil jeden z prvých terchovských muzikantov a jeho rodný dom zachytili na plátno výtvarníci a fotoaparátom aj fotografi.


Na vernisáži, ktorá sa uskutočnila 9. júla 2018 o 16.00 h v priestoroch Makovického domu v Žiline sa prezentovali práce z výtvarného plenéra. Výstava bola obohatená o výtvarné diela Mgr. art. Andreja Mazúra a akad. maliara Stana Lajdu, vedúcich lektorov Klubu neprofesionálnych výtvarníkov pri KrKS v Žiline. Výstavu otvoril spevom a hrou na harmonike v duchu terchovskej muziky Pavol Hlaváč, člen Klubu neprofesionálnych výtvarníkov pri KrKS v Žiline.


Výtvarníkov, fotografov a hostí následne privítala riaditeľka KrKS v Žiline Soňa Řeháková a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Milan Laurenčík. „V Terchovej som prežil svoje detstvo a po 15 rokoch prežitých v Žiline som sa vrátil bývať do svojej rodnej obce,“ povedal Milan Laurenčík.

Lektor Klubu neprofesionálnych výtvarníkov Mgr. art. Andrej Mazúr predstavil práce autorov a výtvarné techniky, ktoré maliari pod vedením trpezlivých lektorov skúšali a zdokonaľovali. Návštevníci si môžu výstavu pozrieť od 10. do 26. júla 2018 v priestoroch Makovického domu v Žiline od 8. do 16. hodiny (po dohode so zamestnancami KrKS v Žiline aj v inom ako uvedenom čase).

Srdečne Vás pozývame a tešíme sa na Vašu návštevu.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mgr. Petra Rovderová