V Dlhom Poli pri Žiline nepomohli ani kamery, odpadky mimo smetné koše sa objavujú naďalej


Foto: V Dlhom Poli pri Žiline nepomohli ani kamery, odpadky mimo smetné koše sa objavujú naďalej
Galéria: 5 fotiek
Foto: Michaela Nižňanská

Aj napriek tomu, že Slováci podľa štatistík vyprodukovali v roku 2016 v priemere 348 kilogramov odpadu, čo je o 134 kilogramov menej ako priemer krajín Európskej únie, od niektorých krajín sa máme stále čo učiť najmä z hľadiska recyklácie a kompostovania. Len 22% odpadu bolo spracovaných takouto formou, mesto Žilina sa snaží zvýšiť objem separovaného odpadu, aj preto sa zapojilo do projektu „Intenzifikácia separovaného zberu v meste Žilina“.

V roku 2016 bola spustená triediareň v Považskom Chlmci, ktorá pomocou triediacej linky odpad vytriedi a následne nasmeruje na mechanickú úpravu. Tou môže byť lisovanie, rezanie či balíkovanie. Následne odpad putuje na ďalšie zhodnotenie. Snahy Recyklačného fondu aj Európskej únie, ktoré sa snažia o zlepšenie separovania a využitia odpadu, narážajú často na ignoranstvo zo strany obyvateľov.


Inak tomu, žiaľ, nie je ani v obci Dlhé Pole. Niektorí občania si mýlia trávnatú plochu so smetiakmi na odpad, Zákon o odpadoch (223/2001 Z. z.) však hovorí jasne: každý je povinný sa zapojiť do zriadeného systému zberu komunálnych odpadov. Ignorovaním nariadenia dochádza, okrem porušenia zákona, z dlhodobého hľadiska navýšeniu poplatkov za odvoz komunálneho odpadu v obci či alebo meste.

Zaviedli kamery, no ani tie nepomohli

V obci Dlhé Pole vyváža komunálny odpad firma T+T, a.s. Žilina a poplatok za kalendárny rok na jednu osobu predstavuje 20 eur. Relatívne malá suma v porovnaní s množstvom odpadu mimo zberných nádob. Smetiari, ktorí vynášajú zmesový komunálny odpad každý pondelok v týždni, nezodpovedajú za neporiadok mimo košov.

Ako môžete vidieť na fotografiách, ten tam zostáva napospas aj niekoľko týždňov. Na problém upozornila pani Adriána, ktorá v obci býva. Na jej apel bol zabezpečený kamerový systém, ktorý sníma okolie smetných košov a aj ľudí ktorí k nim prichádzajú.


Plocha, ktorá sa nachádza na mieste Hlaváčová – Dlhé Pole, je v priebehu každého týždňa zasýtená odpadkami, ktoré tam zostávajú viac ako dva týždne, niekedy aj dlhšie. Jedinou zmenou je skladba smetí. Striedajú sa tu staré matrace, železá, kartóny, krabice, konzervy, oblečenie, plasty a mnoho ďalšieho.

„Nemôžem sa na to dívať, sama som vystopovala auto, ktoré dáva odpad vedľa smetných košov, zavolala som na príslušný orgán, obecný úrad v obci, ale na môj podnet nikto nereagoval,“ doplnila obyvateľka obce Adriána. Okrem esetického problému tu vystáva ďalšie riziko - zdravotné. V odpadkoch, ktoré sa nachádzajú pohodené mimo kontajnerov, sa hromadia hlodavce, ako myši, potkany. Len neďaleko sa pritom nachádzajú obytné domy.

Množstvo problémov má jeden spoločný výrazný faktor - ľudský nezáujem

Aké sa núkajú riešenia situácie nielen v Dlhom Poli? Jedným by mohli byť ľudia, ktorí sú určení na aktivačné práce v obci a vykonávajú činnosti na podnety starostky obce, prípadne pravidelné bridágy. Snaha príslušných orgánov však nie vždy dopadne podľa predstáv, keďže faktor menom ľudia sú nevyspytateľní.

Aj v tomto prípade sa síce obec zaoberá triedením zberu, niektorí ale nevedia ani len to, kam odpad patrí. Je to predovšetkým o ľuďoch, na väčšinu problémov existuje operatívne riešenie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Michaela Nižňanská