Na Žilinskej radnici dnes veje Belgická vlajka na počesť delegácie z partnerského mesta Essen


Foto: Na Žilinskej radnici dnes veje Belgická vlajka na počesť delegácie z partnerského mesta Essen Foto: TS Mesto Žilina

Na žilinskej radnici veje dnes belgická zástava. Mesto si chce takýmto spôsobom uctiť delegáciu z partnerského belgického mesta Essen, ktorá pred pár dňami navštívila Žilinu.

„Na znak úcty k belgickej delegácii, ktorá sa zúčastnila na slávnostnom oceňovaní osobností mesta Žilina, a pri príležitosti dnešného futbalového zápasu majstrovstiev sveta Belgicko – Brazília, zaviala na Radnici mesta Žilina belgická zástava. Ak Belgicko postúpi do finále, zástava zaveje opäť na jeden deň. Sľúbil som to pánovi Gastonovi Van Ticheltovi, primátorovi nášho partnerského mesta Essen, ktorý veľmi ocenil tento prejav priateľstva,“ vysvetlil zástupca žilinského primátora Patrik Groma.

Návšteva z Belgicka pricestovala na Slovensko v pondelok pri príležitosti slávnostného oceňovania osobností mesta Žilina. Medzi ocenenými bol i Marcel Mous z Essenu, ktorý získal Cenu primátora mesta Žilina za jeho prínos pri rozvíjaní priateľstva medzi mestami Žilina a Essen a medzi Slovenskom a Belgickom.



Následne sa delegácia presunula na novovzniknutú Essenskú ulicu, kde primátori oboch partnerských miest slávnostne odhalili tabuľku s názvom ulice a zároveň tu zasadili i „strom priateľstva“.

Mesto Essen je partnerským mestom Žiliny oficiálne od roku 2002, no spolupráca siaha až do roku 1985, kedy Detský spevácky zbor Odborárik pod vedením Zlatoňa Bábika vystupoval prvýkrát v Belgicku. Essen sa nachádza v severnej – flámskej časti Belgicka v provincii Antverpy a často sa zamieňa s veľkým mestom Essen v Nemecku. Mesto má približne 18 000 obyvateľov a od Žiliny je vzdialené 1 350 km.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina