Cez Žilinu sa dnes presúva 1000 áut z Holandska do Slovinska, ide o akciu Carbage run 2018


Foto: Cez Žilinu sa dnes presúva 1000 áut z Holandska do Slovinska, ide o akciu Carbage run 2018 Foto: Facebook / Ján Ozvoldik

Cez Slovensko sa dnes presúvajú stovky áut so zahraničnými evidenčnými číslami. Autá sú rôzne vyzdobené, polepené, hrá z nich hudba a od rána pútajú pozornosť ľudí po celom meste.

Presne 1000 takýchto vozidiel sa presúva cez Slovensko smerom do Slovinska v rámci akcie s názvom Carbage run. Tá odštartovala v Holandsku v pondelok 2. júla 2018. Do cieľovej destinácie by všetky vozidlá mali doraziť v piatok 6. júla.

Akcia Carbage run má tento rok 10. výročie

Trasa tohtoročnej letnej akcie Carbage run 2018 je zložená z tých najlepších ciest, ktoré sa podarilo prejsť za posledných 10 rokov. Začína v meste Emmen v Holandsku a vedie cez štáty Nemecko, Poľsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko a Slovinsko.

Celá cesta vedúca cez 7 krajín má celkom viac ako 2 500 kilometrov a účastníci by ju mali zdolať za 5 dní. Posádky čakajú náročné cesty, krásna krajina, pamiatky a hlavne miesta, na ktorých predtým nikdy neboli.

Projekt Carbage run bol spustený v roku 2008 v Holandsku, ale prvý ročník sa uskutočnil až o rok neskôr. Nápad vraj organizátor ukradol (sám to uvádza na stránke) a názov Carbage pochádza zo spojena Car a Garbage, teda auto a odpad.


Jazdia autá s cenou do 500 eur

Podmienkou zaradenia do Carbage run je aktuálna hodnota účastníckeho vozidla, ktorá nesmie presiahnuť 500 eur a rok výroby nesmie byť vyšší ako 1999. A samozrejme, auto musí spĺňať všetky zákonné požiadavky. Organizátori už na začiatku vyzývali, aby účastníci zapojili svoju fantáziu a zmenili svoje auto na niečo originálne a neobyčajné.

Carbage Run nie je o čase ani rýchlosti. Každý deň dostanú účastníci náročné a bláznivé úlohy, ktoré zabezpečia, že skončia v najzvláštnejších situáciách. Pomocou týchto úloh môžu získavať body. Tím, ktorý má najviac bodov, je víťazom. Okrem toho sa cena udeľuje tímu s najoriginálnejším vozidlom. Toto je demokraticky stanovené na základe hlasovania.

Navyše sa bojuje o nasledovné ceny:

  • 1. cena: 1.500 €
  • 2. cena: 1.000 €
  • 3. cena: 500 €
  • cena za originál: 1.000 € 

V Žiline sme preto mohli dnes vidieť množstvo vozidiel, ktoré sa premávali po uliciach. Niektorým účastníkom sa autá aj pokazili a preto hľadali pomoc u miestnych obyvateľov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu