Žilinskú pohotovosť pre deti otvoria od 1. júla, môže mať však problémy s počtom pediatrov


Foto: Žilinskú pohotovosť pre deti otvoria od 1. júla, môže mať však problémy s počtom pediatrov

Už od 1. júla začne platiť nový systém potovostí, ktorý sa týka aj Žiliny a celého kraja. Lekársku službu prvej pomoci (LSPP) novela zákona zamenila za Ambulantnú pohotovostnú službu (APS), ktorá bude zabezpečovať zdravotnú starostlivosť v pri náhlej zmene zdravotného stavu, ktorá bezprostredne neohrozuje život alebo bezprostredne neohrozuje niektorú zo základných životných funkcií.

Ambulantná pohotovosť bude fungovať počas pracovných dní od 16:00 do 22:00 hod., počas víkendov a sviatkov od 07:00 hod. do 22:00 hod. Ministerstvo si od takejto zmeny sľubuje najmä racionálnejšie využitie pracovného fondu lekárov, ktorých je v niektorých končinách nedostatok. APS tu bude pre stavy, s ktorými by pacient navštívil všeobecného lekára počas dňa. Výhodou je, že počas doby trvania bude v blízkosti otvorená aj lekáreň, kde si pacient bude môcť zadovážiť predpísané a doporučené lieky.

V časti obyvateľstva prirodzene vyplynula obava, čo v prípade, že sa im zhorší zdravotný stav mimo otváracích hodín Ambulantnej pohotovostnej starostlivosti. Pre závažné prípady však bude naďalej zdravotná starostlivosť zabezpečená cestou rýchlej lekárskej pomoci (RLP), rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) alebo centrálneho príjmu (CP) nemocníc. Takáto služba bude, ako doteraz, nepretržitá.

S ohľadom na pomerne krátku lehotu, ktorú mali nemocnice aj lekári na adaptáciu na novú zmenu, nastali vo viacerých regiónoch na Slovensku problémy s obsadením takzvaných bodov. Žilinský kraj je na tom v porovnaní s inými nadpriemerne, keďže pomocnú ruku podal so svojimi nemocnicami aj Žilinský samosprávny kraj. V bode Žilina bude pohotovosť pre dospelých zabezpečovať Fakultná nemocnica s poliklinikou, rovnako je tomu aj pri pohotovosti pre deti a dorast.

Detská pohotovosť nemá dostatočný počet pediatrov

Prevádzkovanie oboch vysúťažila nemocnica v súťaži s inými poskytovateľmi. Zatiaľčo pri dospelých pacientoch je prevádzka plne zabezpečená, pri deťoch a doraste sa môžu vyskytnúť problémy, na ktoré upozornila aj samotná nemocica. Pri tejto pohotovosti totiž do bodu Žilina spadajú aj okresy Bytča a Kysucké Nové Mesto. Nemocnica má dnes zazmluvnenú približne len polovicu pediatrov, niektorí odmietajú dohodu, keďže podľa nich mala nemocnica vyhrať neférovo.

„Žilinská nemocnica splnila všetky povinné náležitosti podľa platného zákona a uspela vo výberovom konaní. V súčasnej situácii je pre nás absolútnou prioritou, aby bola od 1. júla bez problémov zabezpečená starostlivosť o našich pacientov. Na prízemí detskej polikliniky sme vybudovali úplne nové, moderné priestory pre APS, v ktorých sa lekári budú môcť postarať o pohotovostné stavy detí,“ uviedla hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková.

Jedným z uchádzačov o prevádzkovanie APS pre deti a dorast v Žiline bol podľa našich informácií aj MUDr. Vladimír Louda z Bytče, ktorý mal byť vyradený zo súťaže pre formálny nedostatok v predloženej prihláške do súťaže. Dôvod, pre ktorý bol tento uchádzač vyradený, sme sa pokúšali zistiť na Ministerstve zdravotníctva.


Hovorkyňa Zuzana Eliášová nás však odkázala len na všeobecný odkaz o obsadených bodoch v sieti pohotovostí a víťaznych prevádzkovateľov podľa krajov. Každý účastník správneho konania sa môže proti rozhodnutiu MZ SR odvolať. Aký bol dôvod vyradenia tohto uchádzača zo súťaže teda ministerstvo neprezradilo.

„Komisia neposudzovala žiadosti na základe mien vlastníkov žiadateľov o vydanie povolenia, ale hodnotila výhradne obsah žiadostí a ich súlad so zákonom. Žiadosti hodnotili okrem člena komisie nominovaného SLK ďalší štyria členovia komisie. Všetkým uchádzačom,  ktorí neboli vo výberovom konaní úspešní,  boli dôvody oznámené v rozhodnutí, ktoré vydáva ministerstvo zdravotníctva,“ dodala Eliášová.

Časť pediatrov chce dosiahnuť opakovanie súťaže

Pediater Louda mal mať k dispozícii aj čestné prehlásenia potrebného počtu pediatrov, s ktorými by uzatvoril zmluvy v prípade víťazstva. Vyradenie pre nešpecifikovaný formálny nedostatok berú niektorí z týchto lekárov ako účelové, aj preto odmietajú podpísať zmluvy s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou v Žiline. Neúspešný uchádzač hovorí v liste o podvodnom konaní, nemocnica v tom vidí zavádzanie.

„Kvôli zavádzajúcim tvrdeniam a presviedčaniu lekárov zo strany neúspešného uchádzača však môže byť detská pohotovosť ohrozená. Vedenie žilinskej nemocnice odmieta, aby boli detskí pacienti takýmto spôsobom zneužívaní ako rukojemníci a zvažuje preto potrebné právne kroky. Oceňujeme spoluprácu lekárov, ktorí s nemocnicou uzavreli zmluvy o poskytovaní APS a rovnaké podmienky garantujeme aj pre ostatných. Urobíme maximum, aby sme zabezpečili bezproblémovú zdravotnú starostlivosť o našich detských pacientov,“ dodala Záteková.

Nateraz by mala nemocnica od 1. júla spustiť prevádzkovanie detskej pohotovosti podľa plánu s tým, že chýbajúcich lekárov by mal podľa zákona doplniť rozpisom Žilinský samosprávny kraj. Ak organizátor nedokáže zabezpečiť poskytovanie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby v potrebnom rozsahu na najbližší kalendárny mesiac, bezodkladne o tom informuje samosprávny kraj.

Ten však do dnešného dňa neobdržal žiadosť o rozpísanie lekárov. „Žiadosť od FNsP Žilina sme k dnešnému dňu ešte neobdržali,“ potvrdila dnes na poludnie hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. Lekári, ktorí nepodpísali dohody s FNsP Žilina, sa spolu s neúspešným uchádzačom snažia dosiahnuť zopakovanie súťaže. K tomu by došlo v prípade, že by nemocnica nebola schopná dodať lekárov do služieb počas viac ako 3 mesiacov v predpísanom množstve hodín.

„Orgán príslušný na vydanie povolenia zruší povolenie, ak držiteľ povolenia ktorý je organizátorom tri po sebe nasledujúce mesiace nezabezpečil poskytovanie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby podľa osobitného predpisu úhrnne v rozsahu viac ako 100 hodín,“ špecifikuje novela zákona. Kým zazmluvnený lekár v žilinskej nemocnici bude mať nárok na odmenu vo výške 16 eur v hrubom na odslúženú hodinu, “vypísaný” lekár má zo zákona nárok na odmenu 9 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu