Ľudia znečisťujú fontánu v parku na Bôriku, mesto ju musí denne kontrolovať


Foto: Ľudia znečisťujú fontánu v parku na Bôriku, mesto ju musí denne kontrolovať

V parku Ľudovíta Štúra na Bôriku bola po revitalizácii na jeseň minulého roka spustená nová fontána. Má rozmer 20 x 20 metrov  a je ako hlavný vodný prvok parku prispôsobená umiestnenej soche Ľudovíta Štúra. Pozostáva z viacerých samostatne programovateľných trysiek, ktoré dokážu vypúšťať prerušované prúdy vody, a štyroch laminárnych trysiek s prúdom smerom do stredu.

Po zotmení dokáže fontána pripraviť pre návštevníkov parku dokonalé svetelné predstavenie, pretože je efektne nasvietená LED technológiou. Náklady na jej vybudovanie predstavovali sumu 261 542 eur s DPH.

Bezohľadnosť niektorých návštevníkov parku však nepozná hraníc. Fontánu znečisťujú a poškodzujú a preto ju mesto musí pravidelne kontrolovať. Údržbu je možné vykonať s krátkodobou odstávkou, ak je však v značnej miere poškodená, vyžaduje si to často aj niekoľkodňové odstávky, kvôli ktorým návštevníci odchádzajú z parku sklamaní.

Naposledny bola takáto údržba z dôvodu znečistenia vykonaná pred týždňom, fontána nefungovala počas štvrtku a piatku. Počudovanie vyjadrovali najmä malí návštevníci Parku Ľudovíta Štúra, pre ktorých je voda v teplých letných dňoch skvelou zábavou a spestrením.

Uplynulý týždeň fontána nefungovala počas dvoch dní. Zdroj: čitateľka

„Kontrola fontány v parku Ľ. Štúra sa uskutočňuje denne. Údržba fontány sa vykoná len vtedy, keď dôjde k jej znečisteniu. Ak je znečistenie, resp. poškodenie vo väčšom rozsahu, je nutné celú ju na deň, resp. dva odstaviť a dať ju do poriadku,“ uvádza hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.


To, ako často bude fontána odstavená, závisí od toho, ako sa k nej budú správať občania. Tí majú niekedy vo zvyku, najčastejšie počas piatkov a víkendov, fontánu znečisťovať alebo úmyselne poškodzovať. Podobný problém sa opakuje takmer pravidelne v Sade SNP, kde počas Staromestských slávností nalievajú saponát priamo do fontány.


Údržba býva v takýchto prípadoch veľmi nákladná, obzvlášť, ak sa problém opakuje. Niektorí obyvatelia mesta si žiaľ nevedia vážiť veci, ktoré pre nich mesto vytvára.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu