Video s údajnými imigrantmi v Žiline zachytáva pravdepodobne robotníkov z Bulharska alebo Rumunska


Foto: Video s údajnými imigrantmi v Žiline zachytáva pravdepodobne robotníkov z Bulharska alebo Rumunska Foto: Facebook

Na sociálnych sietiach sa šíri video, ktoré zachytáva skupinku občanov, pravdepodobne zahraničného pôvodu, kráčajúcich po parkovisku pri žilinskom hypermarkete TESCO. Video natočil pravdepodobne poľský vodič, na sociálnu sieť Facebook ho nahral fiktívny profil s názvom Pravo Pravdy. Video zároveň postupne prezdieľavajú do skupín viaceré fiktívne profily, na hoax sa chytili už aj reálni užívatelia.

„Vídavam takéto skupinky pravidelne, ide na 99 percent o robotníkov. Minule vyskákali z dodávky Metrostav, takže pôjde najskôr o Bulharov alebo Rumunov, ktorí tu pracujú na diaľniciach. Takisto na stavbách v Žiline sú pozámestnávaní cudzinci, ktorí potom spoločne nakupujú po šichte v obchodoch. Samozrejme, niektorí politici to radi zneužijú na propagandu a ľudí pomýlia,“ napísal nám čitateľ Júlián.

Častou metódou propagandistov je zdieľať podobné videá v skupinách, na ktoré sa následne nabalí agresívna diskusia. Takéto tvrdenia o pohybujúcich sa skupinkách migrantov na Slovensku sú pritom v tvrdom kontraste s oficiálnymi štatistikami Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, ktoré uvádza, že žiadateľov o azyl bolo v tomto roku 62, len jednému z nich bol udelený. Slovensko navyše, vzhľadom na životnú úroveň v porovnaní s krajinami západnej Európy, nie je cieľom imigrantov.


K téme migrácie sa dnes na tlačovej konferencii vyjadrovali aj poslanci Fico a Kaliňák, napriek tomu, že nie sú členmi vlády, potrebovali verejnosti ozrejmiť svoj pohľad. Dnes a zajtra sa koná v Bruseli summit, Slovensko zastupuje premiér Peter Pellegrini. Okrem migrácie sa budú riešiť aj otázky bezpečnosti, ekonomiky, či eurozóny.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu