Sedem demokratických opozičných strán dnes podporilo kandidatúru Petra Fiabáne na primátora


Foto: Sedem demokratických opozičných strán dnes podporilo kandidatúru Petra Fiabáne na primátora

V priestoroch vynovenej budovy Banky v Žiline dnes deklarovalo sedem opozičných strán podporu jednému z dvoch doteraz ohlásených kandidátov na primátora Žiliny. Peter Fiabáne, ktorý sa uchádza o priazeň Žilinčanov ako nezávislý, presvedčil svojimi kvalitami väčšinu politického spektra demokratickej opozície.

V nadchádzajúcich voľbách mu podporu vyjadrili parlamentné strany Sloboda a Solidarita, hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), hnutie Sme rodina a hnutie NOVA.

„Som hrdá, že dnes táto široká koalícia strán predstavuje obyvateľom Žiliny kandidáta, ktorý sa ako jeden z mála vtedy vzoprel bezohľadným aktivitám Jána Slotu a už vtedy sa snažil bojovať proti jeho rozhodnutiam, ktoré škodili mestu a hlavne jeho obyvateľom. Hlasoval a konal tak, že dnes sa za to nemusí hanbiť,“ pripomenula Veronika Remišová, rodáčka zo Žiliny.

Okrem týchto štyroch parlamentných strán považujú Fiabáne za správnu voľbu pre Žilinu aj Občianska konzervatívna strana - OKS, Šanca a Progresívne Slovensko. Ide zatiaľ o prvého kandidáta, ktorého sa rozhodla podporiť niektorá z politických strán.


Kandidatúru na post primátora ohlásili zatiaľ len dvaja kandidáti. Druhým je Martin Kapitulík, ktorý sa takisto uchádza o priazeň voličov ako nezávislý, zatiaľ verejne neoznámil podporu niektorej z politických strán.

Počas Staromestských slávností v Žiline zbieral podpisy pod svoju kandidatúru aj súčasný viceprimátor Patrik Groma, oficiálne ju však, zatiaľ, neohlásil. Podľa našich informácií však počíta s podporou Slovenskej národnej strany.

Z parlamentných strán ešte neoznámili svojho kandidáta, prípadne podporu niektorému z už ohlásených, najväčšia koaličná strana Smer-SD, ktorej súčasný predstaviteľ Igor Choma opakovane deklaroval, že o tretie volebné obdobie nemá záujem. Bez kandidáta je aj Most-Híd, z opozičných sú to strany ĽSNS a zástupcovia rozpadnutej #SIEŤ-e.

Miroslav Beblavý, ktorý sa do parlamentu dostal cez kandidátnu listinu strany #SIEŤ, je dnes lídrom novovzniknutej strany SPOLU. Strana má prostredníctvom Ľudmily Chodelkovej zastúpenie aj v žilinskom mestskom zastupiteľstve, zatiaľ nie je známe, koho podporí.

Rovnakým prípadom je aj KDH - strana poslankyne Emílie Talafovej zatiaľ nedeklarovala verejne podporu žiadnemu kandidátovi, ani nepostavila vlastného.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu