Z ovplyvňovania zápasov ukrajinskou mafiou sú podozriví aj niektorí hráči OFK Teplička nad Váhom


Foto: Z ovplyvňovania zápasov ukrajinskou mafiou sú podozriví aj niektorí hráči OFK Teplička nad Váhom Foto: ilustračné - pixabay.com

Na dnešnej tlačovej konferencii Slovenského futbalového klubu uviedli prezident SFZ Ján Kováčik a manažér integrity futbalu Peter Dedík najnovšie informácie ku korupcii, z ktorej je podozrivých niekoľko futbalových klubov na Slovensku. Medzi podozrivými je aj OFK Teplička nad Váhom, respektíve dvaja bývalí hráči. Spolu je podozrivých šesť zápasov.

„Na základe podkladov, ktoré sa nám podarilo zhromaždiť v spolupráci s UEFA a orgánmi činnými v trestnom konaní a našimi internými orgánmi, sme odovzdali podnety na disciplinárnu komisiu SFZ,“ uviedol manažér integrity futbalu Peter Dedík. Prípad rieši aj Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru.

Stávky mali prebiehať na neregulovaných stávkových trhoch v zahraničí, bežná prax je stávkovanie na počet gólov či počet rohových kopov. Podľa domnienok Dedíka si mohli hráči privyrobiť sumy v tisícoch eur.

V prípade Tepličky nad Váhom majú podľa medializovaných informácií v súvislosti s týmito podozreniami dočasne pozastavenú činnosť jej bývalí hráči Lukáš Mravec a Peter Kosa. Zápas 2. futbalovej ligy, ktorý má teraz pod dohľadom NAKA, prebehol 21. mája 2016 a skončil víťazstvom domácej Rimavskej Soboty 3:2 nad Tepličkou nad Váhom.

Prvý menovaný je dnes hráčom TJ Iskra Borčice, druhý patrí pod TJ Jednota Bánová. Na základe zozbieraných dokladov, informácií a dokumentácie odovzdalo oddelenie integrity SFZ podnet disciplinárnej komisii, ktorá začala disciplinárne konanie, zriadila senát pre ochranu integrity v súlade s disciplinárnym poriadkom a predbežným ochranným opatrením dočasne pozastavila činnosť týmto hráčom a trénerovi:

Jeden z podozrivých duelov bol odohraný minulý rok v rámci najvyššej futbalovej Fortuna ligy v Žiline, obvinenia smerujú na vybraných hráčov FC ViOn Zlaté Moravce, v zápase zo dňa 28. októbra 2017 proti MŠK Žilina. Polícia už zadržala šiestich podozrivých mužov, ktorí mali zápasy ovplyvňovať. Tí sú momentálne vo vyšetrovacej väzbe a čelia obvineniam zo športovej korupcie.


„Dokazovanie v takýchto prípadoch je komplikované a nie je jednoduché, z toho dôvodu nemôžeme priebežne informovať o konkrétnych výsledkoch, pretože by sme vyšetrovanie marili. Tiež by sme niektoré veci mali najradšej doriešené v priebehu dní či týždňov, ak však chceme mať relevantné dôkazy, ktoré konkrétne osoby usvedčia, potrebuje to čas,“ dodal na záver tlačovej konferencie Ján Kováčik.

Záznam prenosu SFZ ku korupčným obvineniam

TK k manipulácii zápasov

Uverejnil používateľ Slovenský futbalový zväz Utorok 26. jún 2018


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu