Mesto Žilina zvyšuje počas leta frekvenciu vývozu kontajnerov na plasty


Foto: Mesto Žilina zvyšuje počas leta frekvenciu vývozu kontajnerov na plasty Foto: TS Mesto Žilina

Počas letných mesiacov sa už tradične používajú plastové obaly oveľa viac ako v inom období. V domácnostiach rastie počet vypitých minerálok a sladených nápojov, a s tým stúpa aj množstvo plastových fliaš vyhodených do separovaného zberu.

Vývoz plastov síce zabezpečuje mesto Žilina každý týždeň, no v niektorých častiach sa kontajnery zaplnia už za pár dni. Neraz sa tak stáva, že plastové fľaše sú povyhadzované aj v okolí kontajnerov. Žilinská radnica sa preto rozhodla od začiatku júna zvýšiť počet vývozov žltých kontajnerov nielen v samotnom meste, ale aj vo všetkých mestských častiach.

„Teplé počasie znamená produkciu väčšieho množstva obalov z plastov. Aj po skúsenostiach  z minulých rokov sme sa rozhodli zaradiť do harmonogramu vývozov plastov o jeden vývoz naviac. V praxi to znamená, že tam, kde sa robil jeden vývoz týždenne, budú v lete dva a v častiach, kde sme vyvážali plasty dvakrát za týždeň, budeme vyvážať trikrát do týždňa,“ vysvetlil vedúci odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiline Andrej Vidra.

Nevyhadzujte vzduch - väčšina obalov sa dá stlačiť, čím dôjde k zmenšeniu veľkosti


Pripomenul, že do žltých kontajnerov na triedený odpad patria okrem PET fliaš a téglikov od jogurtov aj číre a farebné fólie, tašky, vedrá alebo fľaštičky od kozmetických a čistiacich prípravkov. Naopak, nemali by sme tam vyhadzovať obaly znečistené chemikáliami, hrubo znečistené plasty, podlahové krytiny, gumu či molitan. 

„Rád by som pripomenul všetkým obyvateľom, aby pred vyhodením plastových fliaš, ale aj plechoviek či kartónov tieto obaly postláčali a zmenšili tak ich objem, čím sa naplno využije celý obsah zberných nádob,“ upozornil Andrej Vidra zo životného prostredia.

Triedením odpadu podľa jeho slov chránime životné prostredie. Keď ľudia produkujú menej komunálneho odpadu, šetria tak svoje financie. Zároveň znižujú environmentálnu záťaž pre budúce generácie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina