Bezplatná doprava pre všetkých Žilinčanov? Blíži sa kľúčové zastupiteľstvo, na ktorom sa rozhodne


Foto: Bezplatná doprava pre všetkých Žilinčanov? Blíži sa kľúčové zastupiteľstvo, na ktorom sa rozhodne Foto: ilustračné

Bezplatná MHD v meste Žilina už dnes funguje pre vybrané skupiny obyvateľstva, od dôchodcov sa k nej postupne dopracovali vďaka návrhu mesta aj žiaci. Začiatkom školského roka v septembri k skupine, ktorá jazdí bezodplatne, pribudli študenti. Posledným krokom k deklarovanej bezplatnej hromadnej doprave pre všetkých Žilinčanov je návrh, ktorý budú mať poslanci na stole už nadchádzajúci pondelok.

Ak by došlo ku schváleniu predkladaného uznesenia, v praxi by platila nulová tarifa pre všetkých obyvateľov mesta Žilina, ktorí majú trvalý pobyt v meste Žilina a nemajú žiadny dlh voči mestu ako aj Dopravnému podniku mesta Žiliny s.r.o. Súčasťou návrhu je aj rozsiahly sprievodný materiál, ktorý popisuje výhody bezplatnej dopravy najmä v súvislosti s udržateľnou mobilitou.

Už dnes totiž cestuje tretina Žilinčanov do práce vlastným automobilom, čo sa podpisuje pod pravidelné zhoršenie dopravnej situácie v centre mesta aj na hlavných ťahoch smerom zo Žiliny. Približne 30 percent obyvateľov chodí do peši.

Nadväzujúcim problémom je potom parkovanie na sídliskách. Zrušenie platenia za verejnú dopravu by mal byť jeden z predpokladov, ako zatraktívniť cestovanie MHD v porovnaní s využívaním vlastného vozidla. Súbežne s tým je však potrebné, aby MHD bola spoľahlivá, kvalitná, bezpečná a dostatočne rýchla.

Hromadná doprava vie byť drahšia ako využívanie vlastného vozidla

Problémom je dnes aj to, že pri základnej cene lístka 65 centov zaplatí napríklad obyvateľ sídliska za transfer do centra a naspäť 1 euro 30 centov, pričom pri vozidlách s dobrou spotrebou môže byť suma nižšia.

Na všetky tieto aspekty poukazuje aj predkladaný materiál, zatraktívniť verejnú dopravu v Žiline by mala aj prebiehajúca obnova vozového parku. S nárastom motorizácie bojuje väčšina miest vo svete, cieľom je naučiť ľudí dopravné prostriedky striedať, prípadne automobil úplne vylúčiť.

„Chceme, aby obyvatelia mesta viac využívali verejnú dopravu, či už ako prostriedok na cestovanie za prácou alebo za svojimi športovými, kultúrnymi, komerčnými alebo zdravotnými aktivitami. Je namieste sa venovať problému, ktorého pôvodcom je nárast motorizácie ako jeden z hlavných fenoménov dnešného sveta, a s ktorým má značné problémy aj mesto Žilina,“ uvádzajú predkladatelia.



V kontraste so všetkými pozitívami sú však náklady, ktoré by musel mestský rozpočet znášať v prípade, že sa zavedie bezplatná MHD v Žiline. Pre prvý rok by bolo nutné navýšiť prevádzkovú dotáciu o 2,4 milióna eur, spolu by tak záťaž pre rozpočet tvorila sumu 7,2 až 7,3 milióna eur.

„Pre zavedenie bezplatnej MHD pre všetkých obyvateľov mesta Žilina od roku 2019 počítame s výpadkom tržieb v objeme 1,7 mil. EUR ročne bez DPH. Tento dopad, bude kompenzovaný z rozpočtu mesta. Celková suma alokovaných prostriedkov na úhradu straty vo výkone vo verejnom záujem, MHD, by teda dosiahla približne 6,6 milióna € bez DPH,“ spresňujú ekonomický dopad prepočty v predstavenom materiáli.

Dotácia pre bezplatnú hromadnú dopravy pre všetkých by predstavovala desatinu rozpočtu

Mesto však sleduje týmto investičným zámerom aj to, aby prinútilo neplatičov prehodnotiť svoje záväzky a prípadne ich vyrovnať. Bezplatná MHD pre ľudí s trvalým pobytom v Žiline by mohla motivovať aj ďalších obyvateľov k prepísaniu bydliska, čím by došlo k nárastu príjmov z podielových daní.

Princíp využívania dopravy by zostal rovnaký - pomocou čipových kariet, keďže MHD by zostala spoplatnená pre nežilinčanov. Vydanie čipovej karty by podliehalo kontrole podlžností voči mestu a dopravnému podniku.

„Ak chceme riešiť negatívnu dopravnú situáciu v meste musíme ísť po čiastkových opatreniach, pričom „vlajkovou loďou“ je práve bezplatná MHD. Jedine takto dosiahneme dlhodobo udržateľnú mestskú mobilitu v meste,“ dodávajú v závere predkladatelia.

Či schvália mestskí poslanci dotovanie bezplatnej dopravy v Žiline pre všetkých sumou vo výške desatiny ročného rozpočtu mesta Žilina, ukáže už najbližšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu