Županka chce založiť Sociálno-ekonomický podnik ŽSK, prebrať by mal niektoré outsourcované zákazky


Foto: Županka chce založiť Sociálno-ekonomický podnik ŽSK, prebrať by mal niektoré outsourcované zákazky Foto: ilustračné

Krátko po nástupe deklarovala županka Erika Jurinová záujem zlepšiť podmienky v kraji aj pre rodiny a pozdvihnúť úroveň poskytovaných sociálnych služieb. V súlade s týmito vyhláseniami budú župní poslanci rokovať o návrhu na založenie spoločnosti Sociálno-ekonomický podnik ŽSK, s.r.o. V ňom by mal mať kraj stopercentný podiel.

Predsedníčka, ktorej vyjadrilo podporu až 43,7 percenta všetkých voličov, stihla niektoré opatrenia realizovať už počas tradičných 100 dní v úrade. Ako deklaruje aj predstavený plán rozvoja Žilinský kraj 22+, vlastný sociálny podnik má podporovať sociálne a komunitné podnikanie.

Niektoré služby tak bude kraj namiesto nakupovania realizovať vo vlastnej réžii. „Túto spoločnosť využijeme pri pomoci v sociálnej pomoci, ale aj na drobné práce. Bude to lacnejšie a zároveň zásadne obmedzíme priestor pre korupčné správanie,“ uviedla pri predstavovaní plánu Jurinová.

Hlavným predmetom novozaloženej spoločnosti by malo byť vytváranie užitočných pracovných miest, údržba majetku, vykonávanie investičnej a plánovacej činnosti a vykonávanie činností pre in-house zákazky alebo koncesie.

Základný vklad predstavuje 5000 eur, na rok 2018 by mal kraj založenie a chod podniku zadotovať sumou 25-tisíc eur. Ak pôjde všetko podľa plánu, zápis do obchodného registra by mohol prebehnúť v septembri.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu