AKTUÁLNE: Budova Europalace na Vlčincoch v Žiline bola evakuovaná


Foto: AKTUÁLNE: Budova Europalace na Vlčincoch v Žiline bola evakuovaná

Dnes krátko pred 10:30 hod. bola v Žiline na Vlčincoch evakuovaná výšková budova Europalace, v ktorej sídli klientske centrum štátnej správy a takisto pošta pre najväčšie žilinské sídlisko. Ako sme informovali v januári, budova je aktuálne v skúšobnej prevádzke, ktorá trvá rok od jej otvorenia. Počas nej by mali byť až do 31. októbra 2018 overené nastavenia technologických zariadení a ich správnosť, svetlotechnika aj vzduchotechnika.

Zamestnanci rôznych odborov sú tak nútení pracovať v podmienkach, ktorých neškodnosť pre ľudské zdravie sa ešte stále len posudzuje. Upozornila na to aj poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Anna Verešová. Tá poukázala na to, že skúšobná prevádzka sa povoľuje pri stavbách, kedy je potrebné vyladiť napríklad chod prevádzky a strojov.

„Toto je cynizmus najhrubšieho zrna a hrubé obchádzanie zákonov. Je absolútne neprípustné, aby sa v skúšobnej prevádzke overoval chod napríklad kuchyne v školskej jedálni, či v závodnej jedálni alebo chod školy, kde sú deti, materskej škôlky, novej reštaurácie, obchodného, či kultúrneho centra, kde sa vykonávajú špecifické činnosti s možnými dopadmi na zdravie ľudí a kde sa spravidla stretáva veľké množstvo ľudí,“ dodala Verešová s tým, že takýto postup je nehumánny voči zamestnancom aj návštevníkom.

Či dnešná evakuácia súvisí so skúšobnou prevádzkou, zatiaľ nevieme. S ohľadom na plnú prevádzku budovy však evakuácia spôsobila na mieste mierny chaos, takisto počítajte s dopravným zdržaním v oblast. Správu budeme aktualizovať.


AKTUALIZÁCIA 10:50

Klienti už boli vpustení do vnútra, podľa našich informácií sa jednalo o plánované cvičenie. Jeho cieľom malo byť otestovanie koordinácie všetkých častí integrovaných zložiek, keďže v budove pracuje približne 300 zamestnancov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu