V ďalšom volebnom období by mohlo dôjsť k preskupeniu mestských častí a nárastu obvodov na desať


Foto: V ďalšom volebnom období by mohlo dôjsť k preskupeniu mestských častí a nárastu obvodov na desať Foto: ilustračné

V Žiline a jej mestskom zastupiteľstve aktuálne funguje 31 poslancov, ktorí sú zaradení do ôsmich volebných obvodov. Vláda Slovenskej republiky plánovala v novembri minulého roka zoškrtať počty obecných poslancov, čo by sa výrazne dotklo aj nášho mesta - v súčasnosti totiž využívame maximálny možný počet poslancov pre mestá s počtom obyvateľov od 50 do 100 tisíc.

Národná rada Slovenskej republiky nakoniec v tomto roku schválila pozmeňujúci návrh poslanca za Most-Híd Petra Antala, ktorý vypúšťal zamýšľanú časť novely o znížení počtu. V nadchádzajúcich komunálnych voľbách tak môžeme využiť rovnakú kvótu v rozmedzí od 19 do 31 poslancov, v prípade schválenia pôvodného návrhu by sme mohli mať maximálne 21 mestských poslancov.

Do komisií pred najbližším zasadnutím Mestského zastupiteľstva v Žiline predkladá primátor Igor Choma návrh na uznesenie, v ktorom definuje práve počet poslancov pre nadchádzajúce voľby a ich zatriedenie do volebných obvodov.

Napriek tomu, že počet zostáva zachovaný na maxime, teda 31 zástupcov ľudu, zmeniť by sa mala štruktúra rozdelenia. V súčasnosti sú poslanci zaradení do ôsmich volebných obvodov.

Súčasné zaradenie mestských častí do volebných obvodov

Volebný obvod č.1 (Staré mesto, Hliny I-IV, Hliny VIII a Malá Praha)
Volebný obvod č.2 (Hliny V-VII, Bôrik)
Volebný obvod č.3 (Solinky)
Volebný obvod č.4 (Vlčince)
Volebný obvod č.5 (Hájik)
Volebný obvod č.6 (Bytčica, Rosinky, Trnové, Mojšová Lúčka)
Volebný obvod č.7 (Závodie, Bánová, Strážov, Žilinská Lehota)
Volebný obvod č.8 (Budatín, Považský Chlmec, Vranie, Brodno, Zádubnie, Zástranie)

Nové rozdelenie by malo lepšie rozkladať počet obyvateľov medzi jednotlivých poslancov. Podľa dôvodovej správy vychádzal predkladateľ pri tvorbe aj z podnetov samotných poslancov, už dnes existujú rozdiely vo veľkosti obvodov aj počte obyvateľov v nich žijúcich.

Z tohto hľadiska je aktuálne náročnejší výkon v posledných troch obvodoch, ktoré sú zložené z odľahlejších mestských častí (bývalých prímestských častí) a poslanci musia “obhospodarovať” väčšie územie.


„Zmenu volebných obvodov, ktoré sú rovnaké už niekoľko volebných období, iniciovali niektorí poslanci z volebných obvodov, ktoré sú zložené z „prímestských“ častí mesta, s poukazom na špecifickosť týchto volebných obvodov danú územnou rozsiahlosťou a osobitnými potrebami v porovnaní so „sídliskovými“ volebnými obvodmi,“ uvádza dôvodová správa k návrhu.

Mestské časti Závodie a Trnové dostanú vlastného poslanca

V novom návrhu by sa mali mestské časti prerozdeliť do celkom desiatich obvodov. Z volebného obvodu č. 1, ktorý bude po novom zahŕňať Hliny I - IV až Staré mesto, sa presunú Hliny VIII. a Malá Praha do volebného obvodu č.2. Volebný obvod č.3 pre Solinky zostáva zachovaný, v prípade štvrtého sa k Vlčincom pripoja Rosinky. Poslanci v piatom volebnom obvode budú okrem Hájika riešiť aj Žilinskú Lehotu.

Najväčšiu zmenu by mal zažiť volebný obvod č.6, z ktorého vypadnú spomínané Rosinky a Trnové, v ktorom bude spravovať 1 poslanec vlastný volebný obvod s poradovým číslom 7. Volebný obvod č. 8 zostane nedotknutý, spolu šesť mestských častí (Brodno, Budatín, Považský Chlmec, Vranie, Zádubnie, Zástranie) bude mať na starosti trojica poslancov.

Navrhované zloženie nových obvodov aj s počtom poslancov

Volebný obvod č. 1 – Hliny I - IV, Staré mesto
5 poslancov
Volebný obvod č. 2 – Bôrik, Hliny V - VIII, Malá Praha
4 poslanci
Volebný obvod č. 3 – Solinky
5 poslancov
Volebný obvod č. 4 – Rosinky, Vlčince
7 poslancov
Volebný obvod č. 5 – Hájik, Žilinská Lehota
3 poslanci
Volebný obvod č. 6 – Bytčica, Mojšová Lúčka
1 poslanec
Volebný obvod č. 7 – Trnové
1 poslanec
Volebný obvod č. 8 – Brodno, Budatín, Považský Chlmec, Vranie, Zádubnie, Zástranie
3 poslanci
Volebný obvod č. 9 – Závodie
1 poslanec
Volebný obvod č. 10 – Bánová, Strážov
1 poslanec

Dva nové volebné obvody vzídu z pôvodnej “sedmičky. Vlastného poslanca a volebný obvod č. 9 dostane Závodie, desiatym bude spojenie Bánovej a Strážova, takisto s jedným poslancom.

Vďaka takémuto prerozdeleniu by v každom obvode pripadlo na jedného poslanca od približne 2 300 do približne 2 900 obyvateľov. Návrh musia prerokovať komisie a následne ho bude schvaľovať poslanci 18 júna.

Priemerný počet obyvateľov na jedného poslanca podľa navrhovanej zmeny. Zdroj: www.zilina.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu