Cyklotrasa medzi Solinkami a Vlčincami v Žiline ponesie názov po Masarykovi, výstavba začne čoskoro


Foto: Cyklotrasa medzi Solinkami a Vlčincami v Žiline ponesie názov po Masarykovi, výstavba začne čoskoro Foto: TS Mesto Žilina

Sieť žilinských cyklotrás sa už onedlho rozšíri. Už v najbližších týždňoch sa začne s výstavbou novej cyklotrasy, ktorá prepojí sídliská Solinky a Vlčince. Dlhoočakávaná cyklocesta bude mať historicky významné pomenovanie.

Pri príležitosti 100. výročia od vzniku Československa sa žilinská radnica rozhodla pomenovať novovznikajúci cyklochodník po prvom prezidentovi Československa Tomášovi Garrigue Masarykovi. Túto významnú osobnosť československých dejín by mala pripomínať náučná tabuľa.

Podľa žilinského primátora bol Masaryk medzi Slovákmi i Čechmi veľmi obľúbený, o čom svedčí aj jeho familiárne pomenovanie “tatíček“ Masaryk.

„Zaslúžil sa o vznik spoločného štátu, ktorý vybudoval na základoch a ideáloch politickej plurality, úsilia o sociálnu spravodlivosť a vzájomného rešpektu. Naučil oba naše národy žiť v demokracii. Ako prejav úcty k tejto výraznej osobnosti sme sa rozhodli pomenovať nový úsek cyklotrasy po ňom a aj takýmto spôsobom zvýšiť povedomie o našich dejinách,“ uviedol primátor Igor Choma. Ako doplnil, uvažovali nad viacerými alternatívami.

Mesto chcelo premenovať Národnú ulicu opätovne na “Masaryčku”

„Spočiatku sme mali v pláne premenovať Národnú ulicu na Masarykovu ulicu, teda tak ako sa nazývala v minulosti. Aj dnes jej väčšina obyvateľov nepovie inak ako “Masaryčka“. No vzhľadom k tomu, že zmenou jej názvu by sme spôsobili veľa problémov rezidentom i podnikateľom na tejto ulici, rozhodli sme sa pomenovať úplne novú stavbu, teda cyklotrasu,“ vysvetlil Igor Choma.


S budovaním novej cyklotrasy sa začne začiatkom júla. Mesto na ňu získalo dotáciu vo výške 176 614 eur z eurofondov prostredníctvom operačného programu IROP. Ďalších 9 295 eur financuje mesto z vlastného rozpočtu. Z vlastných zdrojov samospráva tiež hradí výstavbu chodníka pre peších v hodnote viac ako 76 000 eur.

Nový úsek bude mať 655 metrov

Cyklistická komunikácia sa bude stavať v dvoch úsekoch. „Prvý krátky úsek na Centrálnej ulici prepojí novú cyklocestu s existujúcou cyklotrasou H2 pri lávke pre peších oddeľujúcu sídlisko Solinky od sídliska Hliny VI. Druhý úsek bude vybudovaný od hlavného vchodu Lesoparku Chrasť po otočku trolejbusov na sídlisku Vlčince,“ vysvetlil Milan Lipka, vedúci odboru projektov EÚ Mestského úradu v Žiline. Dĺžka vybudovaného nového úseku bude približne 655 m.

Nová cyklotrasa prinesie možnosť plnohodnotnej a ekologickejšej alternatívy k motorovej doprave. Žilinčania sa budú môcť vďaka nej bicyklovať pohodlnejšie, bezpečnejšie a kvalitnejšie.

„Po tejto miestnej komunikácii prejde v súčasnosti približne 6 300 osobných vozidiel za jeden deň. Vzhľadom k tomu, že súčasná cesta je považovaná za nebezpečnú pre jej šírkové pomery a cyklisti ju využívajú minimálne, predpokladáme odľahčenie cyklistickej dopravy na tejto komunikácii,“ uzavrel žilinský primátor Igor Choma.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina