Cesta popod Strečno stále predstavuje riziko, envirorezort pripravuje návrh 2. etapy sanácie brala


Foto: Cesta popod Strečno stále predstavuje riziko, envirorezort pripravuje návrh 2. etapy sanácie brala

Vysoko frekventovaná cesta popod Strečno stále predstavuje potenciálne riziko. Geotechnici upozornili na nestabilitu ďalších úsekov skalného brala. Ministerstvo životného prostredia preto plánuje 2. etapu sanačných prác. Návrh chce envirorezort predložiť vláde na schválenie na jeseň tohto roku. 

„Bezpečnosť životov ľudí má pre nás absolútnu prioritu. To, že denne popod Strečno prejde približne 30-tisíc automobilov len podčiarkuje dôležitosť systémových opatrení,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos.

Prvá etapa sanácie sa zameriavala na najrizikovejšie bloky

Náklady na zabezpečenie brala hradu Strečno dosiahli v prvej etape sumu 1 milión 17 tisíc eur. Práce zahŕňali okamžité protihavarijné opatrenia na tých úsekoch, ktoré predstavovali najväčšie riziko.

„Práce spočívali v kotvení nestabilných blokov, aplikácií striekaného betónu s výstužou, výplni previsov betónovými plombami, injektáži blokov a ich zasieťovaní. Taktiež boli vybudované dva železobetónové piliere na podchytenie previsu a vyhotovených deväť lanových kotiev,“ uviedol Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia SR.


Záverečná správa geotechnikov upozorňuje na dôležitosť pokračovania sanácie

Prvú etapu sanácie brala hradu Strečno zabezpečili geotechnici z SG Geotechnika, ktorí vypracovali aj záverečnú správu. Upozorňujú na nestabilitu skalnej steny.

Vplyv na stabilitu steny môže mať aj nepriaznivé počasie. Pri zvetrávaní skál vplyvom teplotných zmien, či silných dažďov sa môžu skaly opäť uvoľniť, čo predstavuje značné riziko pre vyše 30 tisíc áut, ktoré denne prechádzajú po vyťaženej ceste popod Strečno.

Ministerstvo životného prostredia SR sa chce vyhnúť nebezpečným situáciám a prípadným stratám na životoch. Situáciu nepodceňujú a plánujú vypracovať návrh ďalšej etapy zabezpečenia skalnej steny čo najskôr. Envirorezort tak rozhodol aj na základe záverečnej správy geotechnikov, ktorí zabezpečovali prvú etapu sanácie. 

Návrh 2. etapy sanácie skalného brala pod hradom Strečno plánujú na jeseň tohto roku predložiť vláde, ktorá rozhodne o ďalších krokoch. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu