FOTO: Elitný 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline oslávil 25. výročie založenia ceremoniálom


FOTO: Elitný 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline oslávil 25. výročie založenia ceremoniálom
Galéria: 50 fotiek

Dnes 31. mája 2018 sa na nádvorí 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline uskutočnil slávnostný ceremoniál pri príležitosti 25. výročia založenia 5. pluku špeciálneho určenia. História tejto elitnej jednotky siaha do roku 1992, kedy bola 1. novembra 2. výsadková brigáda špeciálneho určenia v Prostějove reorganizovaná a premenovaná na 6. špeciálnu skupinu.

O dva roky neskôr, teda 22. augusta 1994, bol Rozkazom ministra obrany Slovenskej republiky č. 53 útvaru priznaný čestný názov “Žilinský pluk Jozefa Gabčíka” na počesť rodáka z neďalekého Poluvsia, ktorý sa pokúsil o atentát na Heydricha.

K 1. októbru 1995 bol útvar reorganizovaný a premenovaný na 5.pluk špeciálneho určenia. V minulosti bolo cieľom jednotky zabezpečiť najmä povinnú vojenskú prísahu, s príchodom profesionalizácie armády sa však postupne z jednotky vyprofilovala elita Slovenskej armády.

Príslušníci pluku sú aktuálne nasadení aj v podpornej misii v Afganistane, predtým sa tam podieľali aj na bojových operáciach. Práve tam pluk stratil aj svojich prvých dvoch príslušníkov - kapitána Eduarda Makovníka a rotmajstra Patrika Fraštiu, tesne pred koncom roka 2013 vo vianočnom čase.

„V čase, keď sme sa v mnohých parametroch stali porovnateľnými s našimi zahraničnými partnermi, jeden parameter dovtedy predsalen chýbal. V dvadsiatom roku našej existencie sme stratili prvých svojich bojovníkov - Edo a Paťo cez vianoce 2013 položili svoje životy v ďalekom Afganistane. Veľmi sa teším, že dnes aj vďaka prispeniu Ministerstva obrany SR a nás všetkých máme vybudované dôstojné miesto na pripomenutie ich pamiatky,“ uviedol plukovník Miroslav Gardlo.

Pamätník dvom padlým vojakom bol na záver slávnosti vysvätený. Slávnostnej udalosti sa zúčastnil štátny tajomník ministerstva obrany SR Marián Saloň, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Daniela Zmeko, podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Peter Dobeš či viceprimátor Žiliny Patrik Groma.

„Žilinskí výsadkári, parágani či špeciáli, to je len niekoľko zaužívaných synoným, ktorými sú príslušníci 5.PŠU známi širokej verejnosti. V ozbrojených silách je červený baret symbolom najtvrdšieho výkonu a plnenia najnebezpečnejších úloh. Naplňme tieto idey a buďme aj naďalej synonymom silných slov ako sú odvaha, úsilie a nebojácnosť,“ zaželal si plukovník, ktorý poďakoval aj bývalým veliteľom pluku za ich podieľ na budovaní a rozvoji tejto elitnej jednotky.

Aj na Slovensku sa armáda potýka s nižším záujmom dostatočne kvalitných uchádzačov, vysoká úroveň tejto elitnej jednotky však zostáva zachovaná. „Zvýšili sa naše tabuľkové počty a pri nižšom záujme o vojenské povolanie a nie príliš priaznivej demografickej krivke musíme zachovať vysokú úroveň operačnej pripravenosti, zlepšovať našu odbornosť, profesionalitu a kredibilitu,“ uzavrel plk. Miroslav Gardlo.


V nadchádzajúcom mesiaci bude žilinský 5. pluk špeciálneho určenia naberať nových príslušníkov do svojich radov. „Výber personálu do pluku je zamestnanie, ktorého cieľom je vybrať príslušníkov OS SR pre potreby 5. pluku špeciálneho určenia, ako jednotky určenej pre plnenie úloh Síl pre špeciálne operácie,“ uvádza na stránke pluk.

Júnový výber sa uskutoční formou sústredeného výcviku jednotky v termíne 4. - 13. júna 2018 pre bojový úsek a 4. - 7. júna 2018 pre zabezpečovací úsek. Nižšie si môžete pozrieť podmienky pre zaradenie uchádzača do výberu a to, z čoho pozostáva následné testovanie.

Podmienky pre zaradenie profesionálneho vojaka (ďalej len „uchádzač“) do výberu:

·         minimálne 2-ročný výkon dočasnej štátnej služby profesionálneho vojaka OS SR,
·         zdravotná klasifikácia “A” (nie lekárske vysvedčenie, len potvrdenie od lekára o zdravotnom stave),
·         plavec,
·         predloženie požadovanej dokumentácie.

1. časť - testovacia časť jednotlivca
·                     preskúšanie PrV z pohybovej výkonnosti,
·                     preskúšanie z plávania,
·                     preverenie odbornej spôsobilosti,
·                     preverenie jazykovej spôsobilosti,
·                     psychotesty.

2. časť - komplexné zamestnanie v teréne - fyzické a psychické preverenie vytrvalosti, sily, obratnosti, riešenia krízových situácií atď.

3. časť – personálna časť

·         základné informácie o činnostiach, ktoré budú profesionálni vojaci po úspešnom výbere vykonávať,
·         osobné pohovory uchádzača s výberovou komisiou.

Predčasné ukončenie výberu:

·         odstúpenie na vlastnú žiadosť (vyčerpanie, strata motivácie, zdravotné dôvody a pod.),
·         vyradenie zo zdravotných dôvodov na podnet lekára alebo zdravotníka,
·         vyradenie na podnet psychológa,
·         vyradenie pre závažné porušenie BOZP,
·         vyradenie pre nesplnenie limitu v rozhodujúcich disciplínach. 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu