Na okraji sídliska Solinky niekto sústavne páli káble, nepríjemný zápach sa šíri každý večer


Foto: Na okraji sídliska Solinky niekto sústavne páli káble, nepríjemný zápach sa šíri každý večer

Obyvateľov Soliniek trápi v posledných dňoch veľmi nepríjemný zápach, šíriaci sa najmä vo večerných hodinách cez sídlisko. Tmavý dym so zápachom zhorenej gumy či plastu stúpa z oblasti výmenníkovej stanice na ulici Obvodová. V týchto miestach sa zvyknú niekedy zdržiavať aj skupinky ľudí bez domova. 

Podľa informácií od našich čitateľov, tam aktuálne dochádza k opakovanému zakladaniu ohňa, do ktorého sú následne vkladané kusy káblov s PVC izoláciou. Neznámi ľudia majú takýmto spôsobom získavať meď či hliník z izolovaných káblov. Niektorí z obyvateľov už situáciu riešili aj privolaním mestskej polície.

„Sporadicky takéto prípady zisťujeme alebo nám ich oznamujú samotní obyvatelia sídlisk a mestských častí. Na sídliskách pália ohne prevažne bezdomovci, ktorí za účelom finančného zisku spaľujú káble a iné oplastované kovové súčiastky, ktoré je možné následne speňažiť vo výkupe zberných surovín,“ informoval z Mestskej polície hlavný komisár Peter Mišejka.

Mestská polícia prijala prvé oznámenie zo Soliniek v piatok

Niektorého z obyvateľov sídliska pravdepodobne situácia natoľko nahnevala, že zdvihol telefón a skutok nahlásil na linku 159. V piatok 25. mája preto vyrážala vo večerných hodinách hliadka na Obvodovú ulici na sídlisku Solinky, aby situáciu prešetrila.


Operačné stredisko MP Žilina prijalo anonymný telefonický oznam ohľadom silného zadymenia šíriaceho sa z priestoru od výmenníkovej stanice. Hliadkou boli na mieste zistení traja muži, ktorí si na mieste založili oheň. Osoby po napomenutí oheň uhasili,“ spresnil Peter Mišejka.

Aj napriek tomu, že skupinku prišli napomenúť mestskí policajti, sa situácia o približne hodinu opäť zopakovala. Podobne tomu bolo aj cez víkend. Ľudia, ktorí boli na prechádzke v lesoparku, pozorovali už aj počas dňa stúpajúci čierny dym. Riešenie podobných prípadov je dosť problematické, najmä uloženie peňažnej sankcie ľuďom bez domova.

Väčšinou sú len napomenutí, prípadne vykázaní z miesta preč. V ostatných prípadoch však postupujú mestskí policajti v rámci svojich oprávnení uložením blokovej pokuty.

„V prípade porušenia VZN č. 15/2009 mesta Žiliny o udržiavaní všeobecnej čistoty, ochrany zelene a poriadku na území  mesta Žiliny, porušenia VZN č. 29/2016 o odpadoch je príslušník MP oprávnený prejednať priestupok v blokovom konaní do výšky 33 €, alebo postúpiť vec správnemu orgánu, ktorý je oprávnený uložiť vyššiu pokutu podľa závažnosti, rozsahu a času trvania protiprávneho konania,“ dodal Peter Mišejka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu