Bytčicu trápi vysoká prašnosť spôsobená stavbou privádzača, zhotoviteľ nevykonáva kropenie


Foto: Bytčicu trápi vysoká prašnosť spôsobená stavbou privádzača, zhotoviteľ nevykonáva kropenie
Galéria: 4 fotky

Začiatkom mája tohto roka bola zahájená výstavba diaľničného privádzača D1 Lietavská Lúčka - Žilina. Neprešli ani tri týždne a obyvatelia mestskej časti Bytčica už pociťujú prvé problémy. Prejazd nákladných vozidiel totiž spôsobuje vysokú prašnosť, ktorá sa prejavuje nielen vonku, ale predovšetkým vo vnútri rodinných domov.

V súčasnosti sa na stavenisku vykonáva odvoz ornice, aby sa mohlo následne pristúpiť k prvej stavebnej činnosti a navážaniu podkladového materiálu. Horúce slnečné počasie sa však podpísalo pod vysušenie zeminy, ktorú nákladné autá odvážajú a po ktorej aj jazdia. Častými a rýchlymi prejazdmi veľkých áut sa zvírený prach vo veľkých oblakoch dostáva až k obývanej oblasti. Bežne končí nielen vo dvoroch a na fasádach domov, ale pri vetraní aj priamo v interiéri. 

Ľudia sú znepokojení, pretože nemôžu v tomto horúcom počasí vetrať a rovnako nemôžu vychádzať ani na dvory. Podľa vyjadrenia poslancov mestskej časti mal zhotoviteľ stavby privádzača prisľúbiť, že bude zamedzovať tvorbe nadmernej prašnosti a to tak, že mal prístupové komunikácie kropiť vodou. „Dostali sme prísľub, že prístupové cesty budú kropené vodou, aby nedochádzalo ku vzniku prašnosti, “ uviedol poslanec Anton Trnovec.

Prístupová cesta bude vysypaná štrkom, vďaka čomu by sa prašnosť mala znížiť

„Na základe požiadaviek dotknutých orgánov štátnej a verejnej správy Zhotoviteľ využíva jediný výjazd zo staveniska pri Metre. Keďže celá stavenisková doprava je vedená po vrstve zeminy tvorenej z ílov, zvýšenej prašnosti sa nedá úplne vyhnúť,“ informovala Michaela Michalová, hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti.


Miestni poslanci sa snažia docieliť, aby bol vopred daný prísľub zo strany zhotoviteľa dodržiavaný. Národná diaľničná spoločnosť ho preto po našom upozornení požiadala o zabezpečenie kropenia cesty. 

„NDS požiadala Zhotoviteľa stavby o zabezpečenie pravidelného kropenia staveniskovej komunikácie, čím sa prašnosť podstatne znižuje. Uvedená situácia sa podstatne zmení po vybudovaní štrkových vrstiev v trase Privádzača, kadiaľ momentálne prebieha stavenisková doprava,“ dodala Michaela Michalová z NDS.

V najbližších dňoch sa očakáva aj naďalej horúce a pekné počasie. Obyvatelia preto dúfajú, že sa zhotoviteľ stavby postaví k prísľubu zodpovedne a akceptuje ich požiadavky.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu