Zrekonštruovanú cestu medzi Tepličkou a Zástraním uzavreli, obec ju kúpila za 1 euro od kraja


Foto: Zrekonštruovanú cestu medzi Tepličkou a Zástraním uzavreli, obec ju kúpila za 1 euro od kraja

Mnohí vodiči zostali zaskočení po tom, čo sa obec Teplička nad Váhom rozhodla uzavrieť horskú cestu vedúcu k mestskej časti Žilina - Zástranie. Táto cesta v minulosti slúžila stovkám ľudí, ktorí ju využívali ako skratku nielen do Tepličky nad Váhom, ale aj do Žiliny či Terchovej. Cestu si skracovali aj obyvatelia mestskej časti, ktorí pracujú v automobilke KIA.

Namiesto dvojkilometrovej trasy však teraz musia absolvovať cestu dlhú vyše 10 kilometrov. Obec Teplička nad Váhom sa totiž rozhodla, že cestu, ktorá bola len nedávno kompletne zrekonštruovaná, úplne uzavrie pre automobilovú dopravu. Obyvatelia Zástrania zvykli jazdiť do Tepličky aj kvôli pošte, lekárni či stavebninám. Teraz sa im viac oplatí jazdiť priamo do Žiliny.

K uzavretiu cesty došlo po jej zrekonštruovaní, odkedy ju začalo využívať čoraz viac automobilov. Jej stav bol v posledných rokoch veľmi zlý, množstvo dier a rozpadnutých častí vozovky odrádzalo vodičov, aby po nej jazdili. Odkedy dostala nový asfaltový koberec, premávka sa na nej rapídne zvýšila. Obec ju následne uzatvorila a sprístupnila len pre chodcov a cyklistov.

Rekonštrukciu cesty vykonal Žilinský samosprávny kraj ešte v roku 2016 za sumu takmer 100-tisíc eur. Cestu následne vo februári 2017 odpredal obci Teplička nad Váhom za symbolické 1 euro. V zmluve však nebolo zabezpečené, aby obec musela cestu ponechať sprístupnenú aj pre automobilovú dopravu. Podmienkou bolo len zachovanie verejného charakteru komunikácie.

Ľudia sa voči tomuto rozhodnutiu búria a žiadajú, aby obec cestu znova sprístupnila. Frekvencia cyklistov a chodcov nie je podľa nich taká vysoká, aby po vozovke nemohli jazdiť aj autá.


Zástupcovia mesta Žilina a obce Teplička nad Váhom zasadli spoločne za jeden stôl a hľadali spôsoby, ako situáciu vyriešiť. Z obce prišiel návrh na zavedenie výnimiek či povolených časov na prejazd len v určitých hodinách. S takýmto krokom však ľudia príliš nesúhlasia. Zrekonštruovanú cestu chcú mať prejazdnú stále, nie len vo vybraných časoch. 

Podľa starostu obce Viliama Mrázika je cesta príliš úzka a nespĺňa parametre na prejazd motorových vozidiel. Dôležitý je aj fakt, že niektorí vodiči po nej jazdili príliš rýchlo a vznikali často nebezpečné situácie pri obchádzaní. Vedeniu obce ide v tomto prípade predovšetkým o bezpečnosť.

Na poslednom rokovaní obecného zastupiteľstva v Tepličke nad Váhom padlo rozhodnutie, že motorovým vozidlám cestu napokon sprístupnia, avšak nie úplne. Vedenie obce tak čiastočne vyhovelo požiadavkám ľudí.

Cesta bude uzavretá v pracovných dňoch od 09:00 do 12:00 hod. a od 16:00 hod. do 22:00 hod. V týchto časoch ju budú môcť naplno využívať chodci aj cyklisti. V ostatných hodinách budú po nej zasa jazdiť motorové vozidlá. Uzávierka bude platiť aj počas víkendov a dní pracovného pokoja, kedy bude zákaz vjazdu pre automobilovú dopravu počas celého dňa. 

Pred uplatnením zmien ale musí byť vypracovaný dopravný projekt, ktorý prechádza schvaľovacím procesom. Preto je termín sprejazdnenia cesty zatiaľ neznámy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu