Novej Bernoláčke už dominuje postavička moderného Antona Bernoláka, revitalizácia finišuje


Foto: Novej Bernoláčke už dominuje postavička moderného Antona Bernoláka, revitalizácia finišuje
Galéria: 20 fotiek

Pred časom sme vás informovali o iniciatíve študentov Gymnázia Hlinská v Žiline, ktorí sa rozhodli revitalizovať priestor zastávky Antona Bernoláka. Vďaka darom na portáli StartLab sa im podarilo vyzbierať sumu potrebnú na realizáciu obnovy.

Deväť žiakov z Hlinskej sa spojilo s piatimi rovesníkmi zo Súkromnej strednej umeleckej školy a v týchto dňoch prichádza realizácia diela do finále. Celý projekt pritom vznikol za niekoľko týždňov - od samotného nápadu cez crowdfunding až po realizáciu.

„Nápad vznikol keď sme riešili čo budeme robiť. Dve spolupracovníčky v projekt s tým prišli - poďme zmeniť  zastávku A. Bernoláka. Na začiatok bolo potrebné vyčistiť stenu na stanici od plagátov a grafitov. Potom nás čaká pretretie steny základnou farbou. Na túto stenu sme dali vytvoriť šikovným študentom zo SSUŠ v Žiline pár návrhov na Streetart. Po premaľovaní sme spolu s nimi namaľovali na stenu návrh ktorý sa nám veľmi páčil,“ uviedol Dominik Hrtánek, jeden zo študentov, ktorí sa pričinili o realizáciu.

Galéria: 20 fotiek

Úpravy sa netýkali len priestoru, v ktorom cestujúci čakajú na spoje. Naopak, aj hore nad zastávkou boli vysadené dreviny, napríklad Zlatý dážď. Študenti zároveň vyčistili staré drevo na lavičkách a natreli ich.


Vďaka mestu Žilina by mali pribudnúť navyše dve úplne nové lavičky. V blízkej budúcnosti by sa mohla obnovy dočkať aj druhá strana, ktorá je v podobne zanedbanom stave. Takýto projekt je určite motiváciou aj pre druhých, ktorí môžu meniť časť svojho okolia aj bez čakania na inštitúcie.

„Pri konzultácii s partnermi bola myšlienka toho, že by šlo o pilotný projekt na zmenu ďalších podmostných časti v Žiline. Do budúcna ale s istotou môžem povedať len toľko, že asi sa pôjde do revitalizácie druhej strany zastávky A. Bernoláka, pretože je v podobnom stave…“ dodáva Dominik za partiu študentov, ktorí ukázali, že od myšlienky ku kompletnej realizácii to vôbec nemusí byť ďaleko.


Postup prác si môžete pozrieť v galérii, prípadne na stránke Gymza mení Bernoláčku k lepšiemu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu