Študenti sa v Žiline opäť učili spravovať vlastný štát na podujatí Create & Control


Foto: Študenti sa v Žiline opäť učili spravovať vlastný štát na podujatí Create & Control Foto: Create & Control

Počas víkendu sa v Žiline opäť konal jeden zo série žilinských summitov, už tretí v poradí. Študenti z celého Slovenska sa stretli ako delegáti svojich vlastných fiktívnych štátov a snažili sa riešiť medzinárodný problém, tentokrát problém ľudských práv. Účastníci, teda študenti stredných škôl z celého Slovenska riešili tento medzinárodný problém a ich úlohou bolo dopracovať sa k záverečnej rezolúcií, všetci sa teda museli zhodnúť na spoločnom riešení, i keď to bolo často veľmi náročné.

Zúčastnili sa formálnych rokovaní, kde sa nemohli báť vstať a vyjadriť svoj názor, pričom museli čeniť svojim oponentom, ale i rokovaní za okrúhlym stolom, kde si už vo viac otvorenej atmosfére riešili konflikty. Tieto názory zastávali ako vládcovia svojich vlastných štátov a na ich tvárach bolo skutočne vidno silné presvedčenia, že si naozaj stoja za svojimi argumentami.

Už do druhého ročníka tejto súťaže sa zapojilo celkovo 150 študentov z až 20 stredných škôl. Súťaž má mladých ľudí naučiť, že politika je hlavne o zodpovednosti a každé jedno rozhodnutie ovplyvňuje chod krajiny a osudy miliónov ľudí. Fiktívne vlády boli postavené aj pred otázky medzinárodného charakteru, na ktoré museli reagovať spoločne a napriek rozdielnym štátnym zriadeniam nájsť pri ich riešení spoločnú reč. Ich kroky a výsledky hodnotila porota v zložení Kálmán Petőcz a Ján Raclavský, ktorá aj na konci vyhlásila víťazov.

Titul putuje do Bratislavy

Titul najlepšej delegátky získala Sofia Šuleková zo Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázia z Bratislavy a cenu za najväčší pokrok získal Filip Bajtoš z Gymnázia Javorová zo Spišskej Novej Vsi. Dojmy z celého priebehu zhodnotil porotca Kálman Petőcz, bývalý Veľvyslanec OSN a predseda Helsinského výboru pre ľudské práva:

„Tretí žilinský summit C&C mal opäť vysokú úroveň, snáď ešte vyššiu, ako ten predchádzajúci. Bol som príjemne prekvapený úrovňou argumentácie, rétorickými schopnosťami ako aj odbornými vedomosťami mnohých delegácií v téme, ktorá bola naozaj ťažká, ľudsky citlivá a pre niektorých aj kontroverzná. Samotný koncept C&C je pomerne náročný, riešenie nastolených problémov si vyžaduje komplexný interdisciplinárny a multisektorálny prístup. Je to pochvala pre organizačný tím, ktorý tento koncept vytvoril, ale aj pre súťažiace delegácie, ktoré sa s ním dokážu zdarne popasovať. Snáď by som ešte viac motivoval delegácie, ktoré sa menej zapájajú do rozpravy na summitoch, aby prekonali zábrany a jasnejšie prezentovali svoje pozície. Môj celkový dojem je však naozaj veľmi dobrý.“


Zdroj: Create & Control

Okrem rokovaní sa stredoškoláci zúčastnili aj diskusie s porotcami na tému: Výzvy Vyšehradsej štvorky v kontexte ľudských práv a workshopu organizácie Mladiinfo Slovensko. Stretnutie bolo teda obohatené o praktické zručnosti i informácie, ktoré často nie sú diskutované v spoločnosti.

Už v júni sa bude konať celé vyhodnotenie tejto súťaže a bude odmenená celoročná snaha všetkých účastníkov, nakoľko počas celého roka veľmi tvordo pracovali na vypracovávaní národných i medzinárodných problémov, dozvieme sa kto je víťaz hlavnej ceny, no v skutočnosti je víťaz každý, komu táto súťaž otvorila oči a zvýšila obzory do budúcnosti. Summity sú organizované pod celoročnou národnou súťažou Create & Control, ktorá je celá tvorená študentkami a študentami len strednej školy.

Zakladateľky, Michaela Knošková a Adriána Repáňová, ktoré sa týmto spôsobom snažia neformálne vzdelávať svojich spolužiakov ohľadom fungovania štátu a mezdinárodných spolkov, našli efektívnu cestu ako dopomôcť vzdelávaciemu systému, ktorý nedostatočne pripravuje študentov na skutočný a plnohodnotný život občana mesta, kraja či štátu, pretože je nutné budovať pocit zodpovednosti a záujem o dianie vo svete u mladých ľudí.

Projekt v minulosti získal poďakovanie Verejnej Ochrankyne Práv a zaradil sa medzi finalistov ceny Generácia 3.0 Podujatie bolo podporené Európskou úniou v rámci programu Erasmus + i samotným mestom Žilina, ktoré preukázalo, že sa zaujíma o vzdelávanie stredoškolákov a nie je mu ľahostajné ich budúcnosť.

Zdroj: Create & Control



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Create & Control