Park v Trnovom je bližšie k realizácii, mesto Žilina vydalo územné rozhodnutie


Foto: Park v Trnovom je bližšie k realizácii, mesto Žilina vydalo územné rozhodnutie

Trnovský park sv. Juraja zaznamenal ďalší posun na ceste k jeho vybudovaniu. Stavebný úrad Mesta Žilina vydal dňa 25. apríla 2018 územné rozhodnutie o využití územia pre „Park sv. Juraja v Trnovom“. Návrh na rozhodnutie o využití podala Rímskokatolícka farnosť Trnové, ktorá je zároveň vlastníkom väčšiny pozemkov pod budúcim parkom.

Na cirkevných pozemkoch sa v najbližšom období počíta s vybudovaním drobnej architektúry - pódia, móla, detského ihriska a lavičiek. V pláne je aj výstavba chodníkov či terénne a sadové úpravy. Donedávna nemali tieto pozemky žiadne využitie a boli zarastené burinou, čo priniešlo myšlienku vybudovania oddychovej zóny a parku.

Tá ožíva vďaka drobným realizáciám a pomaly sa mení na hotové dielo. V zmysle zverejneného územného rozhodnutia sa má v centrálnej časti parku nachádzať zastrešené pódium s rozmermi  6 x 10 metrov, určené pre kultúrne podujatia.

Obyvateľom mestskej časti chýba podobný priestor

Podobný priestor v Trnovom v súčasnosti nie je a na podujatia sa využíva len Kultúrny dom, či dočasné pódium postavené počas Trnovských hodov. Ani jedno z týchto miest však nedokáže poskytnúť to, čo podľa slov miestnych prinesie novovybudovaný park svätého Juraja.

Galéria: 10 fotiek

V jeho severnej časti pribudne detské ihrisko s certifikovanými hracími prvkami pre deti už od jedného roka. Chýbať nebudú ani lavičky z hliníkovej zliatiny a masívneho dreva či odpadkové koše. Doteraz nevyužitý priestor dostane za relatívne výhodnú sumu úplne nové rozmery.


V posledných mesiacoch sa na ploche budúceho parku vykonalo viacero terénnych úprav, ďalšie sú v pláne. Pri terénnych moduláciách budú vytvorené jemné terénne vlny, ktoré celý park príjemne zasadia do okolitého prostredia. Celý priestor oživí aj vysadená zeleň a mólo, ktoré bude dopĺňať prirodzenú mokraď.

Vďaka posunu vydaním územného rozhodnutia je trnovský park o krôčik ďalej na ceste k dokončeniu. Stavebný úrad v Žiline vydal rozhodnutie pre toto územie aj na základe toho, že zámer vybudovania parku a oddychovej zóny je v súlade so schválenou územnou-plánovacou dokumentáciou dotknutej oblasti.

Ďalších 50-tisíc eur na revitalizáciu z mestského rozpočtu

Mnohí obyvatelia už netrpezlivo čakajú, kedy sa začnú prvé väčšie práce a stavba drobnej architektúry. Na včerajšom mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline poslanci schválili aj navýšenie výdavkov vo forme kapitálového tranferu pre OZ Malá Fatra. Suma 50-tisíc eur pomôže pri revitalizácii zelenej plochy.

„OZ Malá Fatra podalo žiadosť, v ktorej definuje revitalizáciu zelenej plochy v mestskej časti Trnové vo forme parkových úprav tak, aby slúžila ako verejný priestor. OZ je garantom udržateľnosti uvedeného projektu. OZ disponuje nájomnou zmluvou, ako aj súhlasom majiteľa pozemku k uvedenej činnosti a garantuje udržateľnosť projektu minimálne na obdobie 10 rokov, v zmysle zmluvy s majiteľom pozemku,“ uvádza čerstvo schválená zmena rozpočtu mesta Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu