Aj tí najmenší sa dokážu naučiť pomôcť, operátori zo Žiliny učili škôlkárov v Zádubní


Foto: Aj tí najmenší sa dokážu naučiť pomôcť, operátori zo Žiliny učili škôlkárov v Zádubní
Galéria: 10 fotiek
Foto: KOS Žilina

Dnes 15. mája si pripomíname Deň tiesňovej linky - sviatok všetkých operátorov, ktorí pracujú na tiesňovej linke 155 a nepretržite 365 dní v roku, 7 dní v týždni a 24 hodín denne pomáhajú ľuďom, ktorí majú zdravotné ťažkosti. Pracujú na ôsmich krajských operačných strediskách (KOS) po celom Slovensku.

Operátori KOS Žilina sa pri príležitosti tohto dňa rozhodli, že ho oslávia s deťmi, konkrétne so škôlkarmi z Materskej škôlky Zádubnie - Žilina. Potlesk a nadšené výskanie detí si vyslúžil už samotný príchod operátorov, na ktorý využili sanitku záchrannej zdravotnej služby so zapnutými majákmi a sirénou. Deťom sa predstavili a trpezlivo im ukázali všetky pomôcky, ktoré slúžia na ošetrenie zranených.

Deti si skúsili oživovanie a privolanie pomoci dospelého

Škôlkari sa tak dozvedeli čo jefonendoskop, samorozpínací dýchací vak alebo na čo sa používa izotermická fólia. Naučili sa aj to, kedy a na aké číslo volať, keď niekto potrebuje pomoc alebo sa zraní.


Deti sa spolu s operátormi zahrali na malú ambulanciu, kde škôlkari predstavovali lekára, sestričku a pacienta, a precvičili si vyšetrenie a ošetrenie zraneného.

Galéria: 10 fotiek

Po malej súťaži, v ktorej vyhrali všetky deti predmety s logom Operačného strediska ZZS SR, prišla dôležitá téma - ako oživovať človeka. Profesionáli vysvetlili, kedy je potrebné stláčať hrudník, ako skontrolovať dýchanie a najmä privolať pomoc na čísle 155 alebo 112, prípadne zavolať dospelého s hlasným krikom Pomoc!

„Vedieme ich k tomu, aby sa nebáli aj hlasným krikom zavolať pomoc, ak je to potrebné. Naučili sa, že najhoršie je neurobiť nič,“ dodala Petra Proftová, operátorka tiesňovej linky 155. Pri učení detí v škôlke žilinskej mestskej časti Zádubnie ju sprevádzal kolega Miloš Bučány.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KOS Žilina