Materské znamienka vám preventívne vyšetria aj v Žiline, nemocnica využíva ručný dermatoskop


Foto: Materské znamienka vám preventívne vyšetria aj v Žiline, nemocnica využíva ručný dermatoskop Foto: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Pri príležitosti dnešného Európskeho dňa melanómu apelujú na preventívne vyšetrenia materských znamienok a kožných nádorov aj odborníci z Ambulantného centra dermatovenerológie žilinskej nemocnice.

Materské znamienka má na tele takmer každý človek, preto sa kontrola týka väčšiny z nás. Existuje niekoľko rád, ako rozoznať potenciálne podozrivé znamienka.

„Ak sa nemenia, nerastú do plochy alebo do výšky, sú symetrické, pravidelne sfarbené s veľkosťou do päť milimetrov, obvykle sa netreba znepokojovať. No treba si všímať také znamienka, ktoré sa začnú meniť – zväčšovať, meniť farbu, začnú svrbieť či páliť. Vtedy treba vyhľadať kožného lekára, ktorý pacienta vyšetrí a v prípade potreby odošle ku nám na príjmovú ambulanciu a tu už pokračujeme s ďalšími vyšetreniami, liečbou alebo sledovaním,“ informovala vedúca lekárka oddelenia dermatovenerológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Milada Kullová.

Pri diagnostike využívajú lekári špeciálny prístroj – ručný dermatoskop, detailne odhaľujúci štruktúru znamienok. K sledovaniu pigmentových kožných lézií slúži zase digitálny dermatoskop, v ktorom je možné snímky archivovať a pozorovať ich prípadný vývin.

Rizikoví sú obyvatelia s ryšavými vlasmi či tí, ktorí sa opaľujú do červena

Európsky deň melanómu pripomína dôležitosť prevencie a včasného vyšetrenia materských znamienok i iných kožných lézií, ktoré môžu viesť až k rakovine kože. Medzi najrizikovejšie skupiny patria pacienti s ryšavými a plavými vlasmi, s modrými alebo zelenými očami opaľujúci sa dočervena.


„Zistilo sa, že po jednom spálení na slnku sa až štyrikrát zvyšuje riziko vzniku najzákernejšej formy rakoviny kože – malígneho melanómu. Pokiaľ melanóm zachytíme vo včasnom štádiu, ochorenie môže mať dobrú prognózu. Ak ho však diagnostikujeme v neskorom štádiu, prognóza sa rapídne zhoršuje,“ upozorňuje M. Kullová.

Na vzniku nádorových ochorení sa podieľa genetická záťaž, no ide tiež o vonkajšie faktory, v prípade rakoviny kože najmä o nadmernú expozíciu ultrafialovému žiareniu.

Základom je ochrana, pri deťoch to platí dvojnásobne

„Treba sa chrániť a vyhýbať častej expozícii na slnku, a to predovšetkým medzi jedenástou a treťou hodinou. Počas leta je vhodné nosiť voľné dlhé oblečenie, klobúky a používať krémy s ochrannými UV filtrami,“ radí vedúca lekárka dermatovenerológie s tým, že obzvlášť opatrní by mali byť rodičia malých detí. „Detská pokožka je omnoho citlivejšia, je potrebné ju chrániť o to viac,“ doplnila.

Oddelenie dermatovenerológie žilinskej nemocnici nájdu pacienti na prízemí budovy monobloku, v ktorom sa nachádza aj interné oddelenie. Pre návštevu príjmovej ambulancie je potrebné mať odporúčanie od spádového kožného lekára, zdravotnú kartu, eventuálne výpis zo zdravotnej dokumentácie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline