Bývalý župan Juraj Blanár mal nakúpiť pred rokmi ornú pôdu pri Bratislave za výhodnú cenu


Foto: Bývalý župan Juraj Blanár mal nakúpiť pred rokmi ornú pôdu pri Bratislave za výhodnú cenu Foto: ilustračné

Dnes ráno upozornil Denník N na prípad bývalého žilinského župana Juraja Blanára, v súčasnosti poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý mal pred niekoľkými rokmi nakúpiť ornú pôdu na kraji Bernolákova za veľmi výhodnú sumu.

Dve parcely medzi Bratislavou a Sencom o rozlohách 6324 m2 a 7613 m2 pravdepodobne v blízkej budúcnosti poslúžia na výstavbu rodinných domov tak, ako je tomu v prípade pozemkov o niekoľko desiatok metrov ďalej.

Preklasifikovaním pôdy tak podľa Denníka N Blanár, ktorý má pozemky zapísané spolu s manželkou Vierou, zarobí násobky toho, za čo pôdu kúpil. Pre úplnosť je nutné dodať, že pri väčšine preklasifikovaní druhu pôdy dochádza k násobnému zvýšeniu jej ceny.

Dve predmetné parcely vlastní podľa výpisu z listu vlastníctva Blanár s manželkou. Zdroj: mojamapa.net

Ich predpokladanú hodnotu v prípade vybudovania inžinierskych sietí odhadol redaktor denníka na sumu viac ako jeden milión eur, za akú sumu bývalý župan pozemky nakupoval, sa mu zistiť nepodarilo.

Pokúšali sme sa o to aj my, avšak jeho poslanecký asistent Peter Kubica nám na otázky ohľadom ceny za kúpu či vlastníctva ďalších podobných pozemkov poslal strohé stanovisko.


Fantastický nákup s niekoľkonásobným návratom investície označil asistent za bežný

„Ide o normálny, bežný nákup nehnuteľnosti p. poslanca, ktorý je zdokladovaný, priznaný. A všetko ostatné uvedené v článku sú len nepodloženou špekuláciou Denníka N - napríklad, že pracoval v Širokého Váhostave, pričom p. poslanec nepracuje vo Váhostave od 2002, kedy p. Široký nebol akcionárom vo Váhostave. Sumu p. poslanec nezverejnil z obchodného hľadiska,“ uviedol pre náš portál Blanárov asistent.

Napriek tomu sa pri denníku podaril takmer husársky kúsok, keďže Blanár poskytol jeho redaktorom dôkaz o prevode finančných prostriedkov. Z počtu začiernených políčok, ktorých je päť, logicky vyplýva, že exžupan mohol previesť najviac 99 999 eur.

Aj pri takejto sume sa mu však podaril, podobne ako viacerým kolegom zo strany, extrémne výhodný podnikateľský nákup. V priemere by totiž v roku 2013 zaplatil maximálne niečo vyše 7 eur za meter štvorcový, a to za pozemky, o ktorých už územný plán pred dátumom kúpy hovoril ako o potenciálne stavebných.

Denník N našiel aj niekoľko ďalších zaujímavostí v celom prípade, celý článok je dostupný pre predplatiteľov na https://dennikn.sk/1120573/podpredseda-smeru-blanar-urobil-zivotnu-investiciu-kupil-zem-za-desiatky-tisic-preda-ju-za-milion


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu