Žilinská univerzita začala riešiť problematické parkovanie áut pri Klientskom centre v Žiline


Foto: Žilinská univerzita začala riešiť problematické parkovanie áut pri Klientskom centre v Žiline
Galéria: 3 fotky

V posledných mesiacoch sa študenti Žilinskej univerzity v Žiline častejšie sťažovali na parkovanie pri internátoch na ulici Vysokoškolákov, ktoré prestávalo kapacitne stíhať. Na parkovisku patriacemu k ubytovaciemu zariadeniu Veľký Diel totiž neraz zastavili aj vodiči, ktorí potrebovali vybaviť záležitosti v neďalekom klientskom centre.

Napriek tomu, že budova Europalace, do ktorej sa na sklonku minulého roka presťahovalo hneď niekoľko inštitúcií, má vlastné podzemné parkovacie priestory, otvorenie Klientskeho centra spôsobilo v parkovaní doslova chaos. Na pribúdanie parkujúcich vozidiel zareagoval aj susedný obchodný reťazec Kaufland.

Ten v lokalite aktuálne stavia parkovisko, slúžiť by však malo podľa našich informácií potrebám zákazníkov nemeckého predajcu a taktiež susednej polikliniky ŽILPO. Ďalším miestom, ktoré na parkovanie klienti využívali, bolo práve parkovisko pri internátoch na začiatku sídliska Vlčince.

Autá parkovali na trávniku a blokovali vjazd do areálu

Ani toto parkovisko však, ako väčšina v Žiline, neprekypuje dostatkom voľných miest v takej miere, aby mohlo poskytovať priestor aj pre iných vodičov ako tých, ktorí na internátoch bývajú. Pre nedostatok miesta často stáli autá aj na trávniku popri príjazdovej ceste, čím dokonca blokovali vjazd do areálu.

Na trávnatých plochách sa počas daždivého počasia tvorilo blato, čo situáciu študentom ešte viac skomplikovalo. Žilinská univerzita v Žiline určitý čas eviduje množstvo áut, ktoré parkujú na trávnatých plochách pred internátom Veľký Diel na ulici Vysokoškolákov a blokujú prístupovú cestu do areálu. Z tohto dôvodu sa vedenie univerzity rozhodlo prijať určité opatrenia,“ informovala Martina Slavíková zo Žilinskej univerzity.


Univerzita na trávniku pred vjazdom do areálu umiestnila betónové zátarasy, aby parkovaniu áut zabránili. Okrem toho sa vedenie rozhodlo aj pre osadenie rámp pri vstupe aj výstupe z parkoviska. Nový systém parkovania bude zatiaľ v skúšobnej prevádzke až do začiatku ďalšieho roka.

Doprava v tejto časti mesta naberá na intenzite

„Pri internátoch na ulici Vysokoškolákov budú v priebehu nasledujúceho mesiaca inštalované dve rampy na vstupe a dve na výstupe. O podmienkach parkovania v tomto areáli rozhodne vedenie univerzity v priebehu leta. Na začiatku akademického roka 2018/2019 by mali byť rampy uvedené do úplnej prevádzky, dovtedy bude systém v skúšobnom režime,“ uviedol Peter Polónyi, vedúci investičného oddelenia Žilinskej univerzity v Žiline.

Výstavba sa v tejto oblasti výrazne zahusťuje, k zrekonštruovanej budove Telekomu pribudnú minimálne dve polyfunkčné. Dopravná situácia v tomto mieste je pritom už dnes na hranici svojich možností, čoho svedkom sú časté kolóny. Po vybudovaní obchodného domu KIKA pri čerpacej stanici OMV sa frekvencia áut ešte zvýši.

S týmto počíta aj Územný generel dopravy mesta Žilina, podľa ktorého by malo dôjsť k zlepšeniu priechodnosti aj rozšírením cesty na plnohodnotnú 4-pruhovú komunikáciu po napojenie na Rosinskú cestu. V rámci zmien na ulici Vysokoškolákov by mali pribudnúť aj ďalšie dve nové okružné križovatky - pri obchodnom dome NAY elektrodom a na križovatke s ulicou Veľký diel.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu